Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Πως το λεωφορείο φροντίδας αστέγων μεταμορφώθηκε σε "Φροντίδα εν Κινήσει" [ video ]



Ένα λεωφορείο αστικών συγκοινωνιών θα ξεκινήσει σύντομα τις καθημερινές διαδρομές του σε Αθήνα προσφέροντας αγάπη, φροντίδα και καθαριότητα στους άστεγους της πόλης (φωτογραφίες)

Κωστής Χριστοδούλου 

Η ιδέα δεν είναι καινούργια, υπάρχει ήδη στο εξωτερικό εδώ και αρκετά χρόνια. Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγύης θέλησε να το κάνει πράξη  και στην Ελλάδα και σε αυτό την του την πρωτοβουλία συνεργάστηκαν άψογα μία ιδιωτική επιχείρηση, ένας κρατικός φορέας και μία ΜΚΟ.



Ο λόγος για την κινητή μονάδα, "Φροντίδα εν κινήσει", ένα αστικό λεωφορείο του ΟΑΣΑ που ανακατασκευάστηκε με έξοδα της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος (200 χιλ. ευρώ) στα συνεργεία του ΟΑΣΑ για να παραδοθεί στην MKO Praksis για να προσφέρει φροντίδα και υπηρεσίες καθαριότητας στους άστεγους της πόλης. Μέσα στο λεωφορείο έχουν τοποθετηθεί τουαλέτες, ντουζιέρες ψυγεία και τραπέζια όπου θα σερβίρονται ροφήματα. Επίσης υπάρχουν ράφια με πετσέτες, οδοντόβουρτσες και άλλα ήδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας. Στόχος της πρωτοβουλίας "Φροντίδα εν Κινήσει" είναι να ωφεληθούν περισσότεροι από 1.250 άστεγοι μηνιαίως, ενώ υπολογίζεται ότι οι επισκέψεις θα φτάσουν συνολικά στις 15.000 το χρόνο.

Όπως αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης σε συνέντευξη που παραχωρήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος "Φροντίδα εν κινήσει" το λεωφορείο θα ξεκινήσει άμεσα τα δρομολόγια του με οδηγούς που παραχωρεί ο ΟΑΣΑ και θα κάνει πέντε στάσεις σε Αθήνα και Πειραιά. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΜΚΟ Praksis από τα τρία κέντρα που διαθέτει στο δυναμικό της έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 220 χιλ. επισκέψεις ενώ οι ωφελούμενοι ξεπερνούν τις 7.500. Οι ομάδες δρόμου της Praksis διαπίστωσαν ότι το 20% των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο δεν προσεγγίζει τα ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής. Η κινητή μονάδα έχει ως στόχο να αποτελέσει μια ευέλικτη δομή που θα προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του πληθυσμού αυτού, τόνισε ο κ. Αντύπας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Παπαστράτος», Χρήστος Χαρπαντίδης επισήμανε " Αυτή η στιγμή είναι μία στιγμή συνεργασίας για την Ελλάδα. Πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι, να κοιτάξουμε δίπλα μας και όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία μας".
Το όχημα θα στελεχωθεί με κοινωνικό λειτουργό, γιατρό, νοσηλευτή, διερμηνέα και υποστηρικτικό προσωπικό, που θα παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, ενημέρωση και παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, όταν χρειαστεί. Την δική τους συνεισφορά έχουν οι Δήμοι Αθηναίων και Πειραιά οι οποίοι θα προσφέρουν δωρεάν ρεύμα και νερό.