Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Δρομολόγια και στάσεις από τα μέσα μαζικής μεταφοράς 16 πόλεων της Ελλάδας στο Green Your Move

Το Green Your Move (GYM) είναι ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον άξονα για το περιβάλλον - LIFE14 ENV/GR/000611.



Πρόκειται για συνεργασία συνολικά 6 εταίρων από την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, AVMapGISA.E., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΜΙΣΙΑ Α.Ε), την Τσεχία (CHAPSspol. s.r.o.) και την Ολλανδία (StichtingPlannerstack) υπό το συντονισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015 και θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο του 2018.


Στόχος του έργου GreenYourMove είναι η ανάπτυξη ενός πλοηγού (για υπολογιστές, ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα) για τον σχεδιασμό βέλτιστης διαδρομής με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ελλάδα, η οποία θα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Τον Απρίλιο του 2016 μία πρώτη έκδοση του πλοηγού παρουσιάστηκε σε φορείς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Πλέον, η βάση δεδομένων της πλατφόρμας έχει ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τραμ, μετρό, τρόλεϊ και τρένα).

Η ολοκληρωμένη βάση δεδομένων περιλαμβάνει το δίκτυο συνολικά 16 πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Φλώρινα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα, Σέρρες, Θήβα, Τρίκαλα, Βόλος, Ξάνθη), ενώ ο υπολογισμός των βέλτιστων διαδρομών γίνεται με τη χρήση αλγόριθμων βελτιστοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, η βάση περιλαμβάνει τα δρομολόγια και τις στάσεις από τα μέσα μαζικής μεταφοράς των 16 πόλεων.

Επίσης, λαμβάνει υπόψη κατά τον υπολογισμό τον κυκλοφοριακό φόρτο και τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής στην υπό βελτιστοποίηση διαδρομή.

Τέλος, για τον υπολογισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος η βάση διαθέτει τον στόλο των οχημάτων και τον τύπο της μηχανής που χρησιμοποιούνται από τους μεταφορείς.



Παράλληλα, το GreenYourMove συμμετείχε στο 3ο Διεθνές Συνέδριο σχετικά με «Ενέργεια, Αειφορία και την Κλιματική Αλλαγή» που πραγματοποιήθηκε στις 10 με 16 Ιουλίου στον Μαραθώνα Αττικής.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν εργασίες από ειδικούς στον τομέα της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής και των μεθόδων βελτιστοποίησης.


Επίσης παρουσιάστηκε το έργο GreenYourMove, ενώ εταίροι του έργου παρουσίασαν θέματα που αφορούν το χώρο των μεταφορών, του περιβάλλοντος και της βελτιστοποίησης στις μεταφορές.