Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Θέλουν να κάνουν τους οδηγούς των λεωφορείων ... << κεφαλοκυνηγούς >>


Σύμφωνα με το σχέδιο ΣΣΕ που έχει προτείνει η διοίκηση της Ο.ΣΥ  στους εργαζόμενους γίνεται αναφορά για είσοδος των επιβατών από την μπροστινή πόρτα βάζοντας τον οδηγό να ελέγχει εισιτήρια - κάρτες.

Είναι ένα μέτρο κατά της λαθρεπιβίβασης όπου λειτουργεί εδώ και χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την διαφορά, την πώληση εισιτηρίων από τον οδηγό.
Το μέτρο αυτό που επιχειρεί η διοίκηση της Ο.ΣΥ να περάσει είναι μία κίνηση απελπισίας καθώς μετά την κατάργηση των εθελοντών ελεγκτών, τους λεγόμενους κατά τον υπουργό κ. Σπίρτζη αλλά και άλλων στελεχών της κυβέρνησης <<κεφαλοκυνηγών>>, τα έσοδα έχουν πέσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Ήταν ένα λάθος το οποίο προσπαθούν τώρα να το μαζέψουν, δεν μπορείς να καταργείς το σώμα των εθελοντών ελεγκτών όταν δεν έχεις φροντίσει για την άμεση αντικατάστασή του.


Δεν μπορείς να κατηγορείς εργαζόμενους που νόμιμα εργάζονταν ως εθελοντές ελεγκτές ως <<κεφαλοκυνηγούς>> δημιουργώντας προβλήματα ακόμα και σε αυτούς που έχουν την ειδικότητα ελεγκτή αλλά και στις οικογένειές τους και τώρα έμμεσα να θέλεις να δημιουργήσεις νέους <<κεφαλοκυνηγούς>> βάζοντας τον οδηγό να βγάλει το φίδι από την τρύπα, ειδικά σήμερα που οι ίδιοι οι κυβερνώντες δημιούργησαν ένα κλίμα του δεν πληρώνω, ελεύθερες μετακινήσεις και φτάσαμε σε βανδαλισμούς των ΜΜΜ και σε κλοπές ακυρωτικών μηχανημάτων. 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα αυτών που αποκαλούσαν << κεφαλοκυνηγούς >> τους εθελοντές ελεγκτές, οι οποίοι ήταν οδηγοί, ήταν διότι υπήρχε το χρηματικό κίνητρο, δηλαδή το ποσοστό που τους δινόταν ανά κλήση !

Στην ουσία κάνουν το ίδιο πράγμα, όταν θέλουν να δώσουν το 20% των επιπλέον εσόδων που θα προκύψει μετά την εφαρμογή του μέτρου << ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ >> επομένως κι εδώ το κίνητρο είναι χρηματικό.

Κάλλιστα κανείς θα έλεγε, ότι θέλουν να κάνουν <<κεφαλοκυνηγούς >> τους οδηγούς !  

Ένα άλλο λάθος ήταν η ελεύθερη είσοδος στους ανέργους όταν γνωρίζουμε ότι η μαύρη εργασία ανθίζει και δεν γνωρίζει κανείς πόσοι είναι πραγματικά οι άνεργοι καθώς δεν έχεις ελεγκτικό μηχανισμό. ( Εδώ να σημειώσουμε ότι συμφωνούμε με την δωρεάν μετακίνηση ανέργων αλλά με προϋποθέσεις ).

Σύμφωνα με συναδέλφους που εργάζονται στις γραμμές του αεροδρομίου όπου υπάρχει είσοδος από την μπροστινή πόρτα και έλεγχος από τον οδηγό, μας λένε ότι με την εφαρμογή του μέτρου αρκετοί οι οποίοι έδειχναν την κάρτα απεριορίστων διαδρομών τον επόμενο μήνα της εφαρμογής για δωρεάν μετακινήσεις στους ανέργους, οι ίδιοι είχαν κάρτα ανεργίας! ( Που πάει ο άνεργος στις 5 το πρωί ? )

Έτσι λοιπόν οι αρμόδιοι φορείς επιλέγουν την εύκολη λύση

Παρά τις διαβεβαιώσεις του διευθύνοντος  συμβούλου  της Ο.ΣΥ κ. Γιώργου Αναγνωστόπουλου ότι οι οδηγοί δεν θα πουλούν εισιτήρια αλλά και δεν θα βεβαιώνουν πρόστιμα, εμείς πιστεύουμε ότι ο στόχος είναι να πωλούν εισιτήρια οι οδηγοί.

Χωρίς την πώληση εισιτηρίων από τους οδηγούς το μέτρο αυτό είναι άχρηστο και μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει όπως καθυστερήσεις δρομολογίων, διαπληκτισμούς μεταξύ επιβατών και οδηγών κ.α

Και τα ερωτήματα είναι τα εξής :

  • Ποίος εγγυάται την ασφάλεια του οδηγού ?
  • Υπάρχει νομική προστασία για τους οδηγούς της Ο.ΣΥ από την εταιρία ?
  • Υπάρχει σκέψη για κλειστή καμπίνα οδηγού ?
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα, να παίρνονται μέτρα <<στο πόδι>> υιοθετώντας μέτρα που λειτουργούν χρόνια τώρα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς βέβαια να λαμβάνουν υπόψιν τις υποδομές που έχουν οι χώρες αυτές.

Για να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο θα πρέπει να ακολουθηθεί μία σειρά διαδικασιών

Ένα από τα ποιο σημαντικά είναι η ασφάλεια των οδηγών οι οποίοι θα έχουν πάνω τους χρήματα και εισιτήρια.
  • Δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια όταν η ίδια η Ο.ΣΥ καλεί τους οδηγούς να αποφεύγουν κεντρικούς δρόμους στο κέντρο της Αθήνας (δείτε εδώ)
  • Δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια όταν μέσα στο λεωφορείο βγαίνουν μαχαίρια (δείτε εδώ) 
  • Δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια όταν γραμμές του ΟΑΣΑ είναι ο φόβος και ο τρόμος για οδηγούς και επιβάτες ( δείτε εδώ)  (εδώ) 
  • Δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια όταν γίνεται ένοπλη ληστεία εντός του λεωφορείου (δείτε εδώ) ( εδώ )
  • Δεν μπορούμε να μιλούμε για ασφάλεια όταν υπάρχουν ξυλοδαρμοί οδηγών και η αστυνομία να έρχεται μετά από ώρες ( δείτε εδώ)
  • Δεν μπορούμε γενικά να μιλάμε για ασφάλεια όταν συνεχώς έχουμε ληστείες σε οδηγούς ΤΑΞΙ με κίνητρο μικρά χρηματικά ποσά. (εδώ)
Και ειδικά δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια σε περιοχές όπως το Ζεφύρι , Μενίδι , Λιόσια κτλ.

Ακατάλληλες και επικίνδυνες στάσεις λεωφορείων

Σύμφωνα με το μέτρο επιβίβασης από την μπροστινή πόρτα η πλειοψηφία των στάσεων που έχουμε είναι ακατάλληλες για ασφαλή επιβίβαση – αποβίβαση επιβατών και σε πάρα πολλές οι ειδικές πλατφόρμες του ΟΑΣΑ και ο χώρος που δίνεται από τους Δήμους δεν φτάνει ούτε για minibus.

Οδηγία που είχε βγει παλιότερα για την εφαρμογή του μέτρου έλεγε ότι <<θα πλησιάζει η μπροστινή πόρτα στο επιβατικό κοινό στην στάση, θα γίνεται επιβίβαση και με καθυστέρηση μερικών δευτερολέπτων θα ανοίγουν οι πόρτες για αποβίβαση>>

Σε πάρα πολλές στάσεις μόλις ανοίγουν δύο πόρτες !

Σύμφωνα με την οδηγία θα πρέπει η μπροστινή να πλησιάσει στο πλήθος επιβατών, μήπως θα μπορούσε κάποιος από τους αρμόδιους να μας πει που θα ανοίξουν οι άλλες τρεις πόρτες όταν πρόκειται για αρθρωτό λεωφορείο?

Εμείς ως οδηγοί γνωρίζουμε ! 

Θα ανοίξουν είτε σε κάδους απορριμμάτων, είτε στα καπό από τα παράνομα παρκαρισμένα, είτε σε μη ασφαλές οδόστρωμα, είτε πάνω σε διασταυρώσεις και διαβάσεις πεζών, είτε στα κάγκελα που έχουν βάλει οι δήμοι κλείνοντας ουσιαστικά τις στάσεις αφήνοντας ένα μικρό κενό.



Το αποτέλεσμα θα είναι τραυματισμοί επιβατών για τους οποίους είναι υπεύθυνος ο οδηγός!

Είναι πολύ απλά τα πράγματα αλλά κάποιοι θα χρειαστούν χρόνια να τα καταλάβουν. Ίσως θα πρέπει να βγουν λίγο από τα γραφεία τους  και να δουν την πραγματικότητα, ο σχεδιασμός θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις διαμορφωμένες συνθήκες  ... πρώτα φτιάχνεις τις υποδομές και μετά προχωράς στα υπόλοιπα. <<Δεν χτίζεις πάνω σε μπάζα>>

Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί με τις στάσεις των λεωφορείων, ούτε οι  επιβάτες που τις χρησιμοποιούν ούτε οι εκάστοτε διοικήσεις του ΟΑΣΑ αλλά και κανείς άλλος αρμόδιος φορέας.

Κάτι άλλο που δεν μας λένε από την διοίκηση της Ο.ΣΥ είναι αν έχουν δικαίωμα οι οδηγοί να πούνε σε κάποιον που δεν έχει εισιτήριο ότι δεν θα πρέπει να επιβιβαστεί, όταν μία μαμά με ένα μωρό στο καροτσάκι ή κάποιος ηλικιωμένος δεν έχει εισιτήριο αλλά έχει χρήματα και πει στον οδηγό δώσε μου εισιτήριο ... φυσικά και δημόσια κανείς τους δεν θα πει να μην επιβιβαστεί δηλαδή θα πρέπει να γίνουν εξαιρέσεις, όμως τι θα γίνει με τους υπόλοιπους επιβάτες οι οποίοι αποδέχτηκαν τον έλεγχο και πλήρωσαν εισιτήριο?

Πως ο οδηγός θα διαχειριστεί κάποιον που θα του πει γιατί εγώ πληρώνω και αυτόν το αφήνεις ?

Είναι όλοι φιλότιμοι ? 


citybusdrivers