Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Αυτές είναι οι τρεις ομάδες που χτυπούν τα λεωφορεία

«ΕΧΕΙ ΣΤΗΘΕΙ ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ»


Σημαντική μείωση των καταστροφών σε μέσα αστικής συγκοινωνίας καταγράφεται μετά τη σύλληψη τριών ατόμων την περασμένη εβδομάδα, στο Περιστέρι.


Ισχυρά συμφέροντα πίσω από τις επιθέσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς «βλέπουν» οι Αρχές

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, η μείωση των επιθέσεων οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέλη διαφόρων ομάδων που επιδίδονταν σε βανδαλισμούς, έχουν αντιληφθεί τους κινδύνους που επιφέρει μία πιθανή σύλληψη. 

Ο τρόπος δράσης (modus operandi) στις καταστροφές των επικυρωτικών μηχανημάτων είναι ίδιος στις περισσότερες περιπτώσεις, με τους δράστες πλέον να σπάνε τις οθόνες με την ακίδα επαναφορτιζόμενου κατσαβιδιού.

Τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ταυτοποιήσει τον τύπο του κατσαβιδιού και το σχετικό πόρισμα έχει συμπεριληφθεί στις δικογραφίες.

Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, έχουν ανοιχτεί δεκάδες δικογραφίες που αφορούν τις καταστροφές και σε περίπτωση σύλληψης, ο δράστης θα κατηγορηθεί για το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων, ενώ θα έρθει αντιμέτωπος με διεκδικήσεις αστικών αποζημιώσεων - ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι επικεφαλής των ερευνών «βλέπουν» ισχυρά συμφέροντα πίσω από τις επιθέσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς. «Εχει στηθεί χορός εκατομμυρίων. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θίγει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Είναι αρκετές οι ομάδες που επιθυμούν να καταργήσουν το μέτρο», αναφέρει στο «Εθνος» αξιωματικός που μετέχει στις έρευνες. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι αστυνομικοί έχουν ενδείξεις για εκ των έσω ενημέρωση των δραστών.

Η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά το ενδεχόμενο να εμπλέκονται υπάλληλοι μέσων μαζικής μεταφοράς και να παρέχουν πληροφόρηση σε κυκλώματα που θίγονται από την τοποθέτηση επικυρωτικών μηχανημάτων.

Tρεις ομάδες

Η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχει σκιαγραφήσει τις τρεις ομάδες που κρύβονται πίσω από τους βανδαλισμούς. Η πιο σημαντική έχει να κάνει με τα συμφέροντα κυκλωμάτων πλαστών εισιτηρίων, πρακτική που κατήγγειλε και από τη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. 

Αξιωματικοί της Ασφάλειας επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις για ομάδες που προβαίνουν σε καταστροφές καθοδηγούμενες από κυκλώματα πλαστών εισιτηρίων. «Εχουμε στείλει στον Εισαγγελέα δικογραφίες για πλαστά εισιτήρια, με τα διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου να είναι τεράστια. Δεν έχουμε πραγματοποιήσει συλλήψεις, αλλά πρόκειται για άτομα που σχετίζονται με τη διάθεση παράνομων εισιτηρίων», αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος.

Η δεύτερη ομάδα σχετίζεται με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης υποδομών και εγκαταστάσεων.

Οπως είχε σημειώσει ο Χρ. Σπίρτζης, «οι βανδαλισμοί άρχισαν να εκδηλώνονται όταν ανακοινώθηκε η πολιτική απόφαση τού να φυλάσσονται οι σταθμοί του μετρό όχι από ιδιωτικές εταιρείες, αλλά από την Ελληνική Αστυνομία, και όταν είχαμε τις αποκαλύψεις για το κύκλωμα και τα εργοστάσια των πλαστών εισιτηρίων».

Η τρίτη ομάδα αφορά ομάδες που αντιτίθενται ιδεολογικά στην εφαρμογή του μέτρου και τάσσονται κατά του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Μετά το πόρισμα η ώρα του εισαγγελέα

Στον εισαγγελέα Διαφθοράς στέλνει η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου υπαλλήλους και στελέχη σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας της ΣΤΑΣΥ, μετά το πόρισμά της σχετικά με ατασθαλίες που εντοπίστηκαν στη διανομή εισιτηρίων. Ειδικότερα, ο έλεγχος της ΓΕΔΔ για το 2015 έδειξε ότι διακινήθηκαν κάρτες και εισιτήρια χωρίς παραστατικά και χωρίς να καταγράφονται με ακρίβεια τα ποσά που εισπράττονται σε καθημερινή βάση. 

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΓΕΔΔ, το Δημόσιο έχασε έσοδα ύψους 1,156 εκατ. ευρώ από εισιτήρια και κάρτες που διακινήθηκαν χωρίς να εισπραχθούν από την εταιρεία τα ανάλογα έσοδα.

Πόρισμα της ΣΤΑΣΥ έκανε λόγο για «αθροιστικό έλλειμμα ύψους 16.189 ευρώ».
Ωστόσο, η ΓΕΕΔ αναφέρει ότι διαπιστώθηκαν παρατυπίες από το πόρισμα της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου της ΣΤΑΣΥ σχετικά με την αποχρέωση εισιτηρίων που είχαν διαφορετική τιμή (από 1,20 ευρώ σε 1,40).

Εντοπίστηκε αυθαίρετη τροποποίηση από πρώην Επόπτες του Τομέα Καταμέτρησης στη διαδικασία αποχρέωσης των αδιάθετων εισιτηρίων με ανεπίσημο έντυπο (non paper). «Κατ' αυτόν τον τρόπο εξασφαλίσθηκε το περιθώριο και η διακριτική ευχέρεια να αλλοιωθούν τα στοιχεία με αποτέλεσμα να προκύψει διαφοροποίηση στα αποθέματα σε εισιτήρια», αναφέρει το πόρισμα της ΓΕΕΔ.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

ΠΗΓΗ :  ethnos.gr