Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Κ. Καραμανλής: «Ο λαϊκισμός πληρώνεται και το εισιτήριό του είναι ακριβό»




Ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Κώστας Καραμανλής, με αφορμή την κατάθεση ερώτησης αναφορικά με την έγκριση των προϋπολογισμών των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑ.ΣΥ.) και Οδικών Συγκοινωνιών (Ο.ΣΥ.), έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Τα οικονομικά στοιχεία για τις αστικές συγκοινωνίες είναι αποκαλυπτικά:

Κατά τα έτη 2013-2014, η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο κατάφερε να μειώσει το κόστος του εισιτηρίου από 1,40 σε 1,20 ευρώ, αλλά πέτυχε και κάτι πρωτόγνωρο, οι Εταιρείες ΣΤΑ.ΣΥ. και Ο.ΣΥ. να έχουν λειτουργικό πλεόνασμα, γεγονός που τις απάλλαξε από την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης.

Σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το εισιτήριο έχει ξαναπάει στα 1,40 ευρώ και οι ΣΤΑ.ΣΥ. και Ο.ΣΥ. προϋπολογίζουν το έλλειμμά τους στα 58,2 εκατομμύρια ευρώ για το 2017.

Και αυτό αποτελεί και την καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση, οι οποία προσπαθεί επικαλούμενη πλασματικά στοιχεία και διάφορα πορίσματα, να κάνει το άσπρο-μαύρο.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση, ο κόσμος έχει πλήρη γνώση της πραγματικότητας και αντιλαμβάνεται και το ποιος στο παρελθόν στήριξε τους μη-προνομιούχους πολίτες, και το ποιοι σήμερα οδηγούν τις αστικές συγκοινωνίες σε απόλυτη απαξίωση.

Κύριοι της κυβέρνησης, ο λαϊκισμός πληρώνεται και το εισιτήριό του είναι ακριβό».



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα:    Η κυβέρνηση έχει αφήσει τις αστικές συγκοινωνίες να βυθίζονται στα χρέη.

Κύριε Υπουργέ,

Η άποψη της Νέας Δημοκρατίας πως η πολιτική της Κυβέρνησής σας έχει οδηγήσει – μεταξύ άλλων – και τον τομέα των αστικών συγκοινωνιών σε απαξίωση, βουλιάζοντάς τον κι αυτόν στα χρέη, επιβεβαιώνεται συνεχώς.

Τα στοιχεία των προϋπολογισμών των Οδικών Συγκοινωνιών (Ο.ΣΥ. Α.Ε.) και Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) είναι δυστυχώς αποκαλυπτικά της όλης τραγικής κατάστασης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς του 2017, όπως εγκρίθηκαν με αρκετή καθυστέρηση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών για τα ζητήματα που αναδείξαμε με την με αριθμ. πρωτ. 4639/30-3-2017 ερώτησή μας, η οποία εξακολουθεί να μένει αναπάντητη, το συνολικό έλλειμμα και για τις δύο αυτές εταιρείες υπολογίζεται να αγγίξει τα 58,2 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος [ζημιά για την μεν ΣΤΑ.ΣΥ. ύψους 22,4 εκατ. ευρώ και για την δε Ο.ΣΥ. 35,8 εκατ. ευρώ].

Υπενθυμίζουμε ότι αντιστοίχως αρνητική υπήρξε και η κατάσταση για το 2016, όπου με την Υπουργική Απόφαση 30886/1582/20-5-2016, η συνολική ζημιά για τις ΣΤΑ.ΣΥ. και Ο.ΣΥ. είχε προϋπολογιστεί να αγγίξει τα 77.000.000 ευρώ.

Τα ως άνω στοιχεία, σε συνδυασμό και με το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο η ζημιά από τη μη απόδοση στη ΣΤΑ.ΣΥ. εσόδων από πώληση εισιτηρίων και καρτών υπολογίζεται στα 1,2 εκατ. ευρώ, έρχονται, κι αυτά να αποδομήσουν πλήρως το επιχείρημα της κυβέρνησης, πως για τη σημερινή πρωτόγνωρη στην ιστορία των αστικών συγκοινωνιών κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, ευθύνονται οι προηγούμενες διοικήσεις. Αυτές δηλαδή, που κατάφεραν να εξορθολογήσουν τις Εταιρείες τους και να πετύχουν λειτουργικό πλεόνασμα, γεγονός που τις απάλλαξε από την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης.

Συνεπεία των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς δικαιολογεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και οι διοικήσεις της ΣΤΑ.ΣΥ. και της Ο.ΣΥ. τις τόσο μεγάλες ζημιές που εμφανίζουν οι δύο αυτές Εταιρείες;

2. Σε τι ενέργειες προέβησαν κατά το 2016 οι διοικήσεις των Εταιρειών, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να περιορίσουν το οικονομικό έλλειμμα που εμφανίζεται;


3. Ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο που έχετε εκπονήσει εξορθολογισμού των αστικών συγκοινωνιών, προκειμένου να τις επαναφέρετε στη λειτουργική κερδοφορία με την οποία τις παραλάβατε;