Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Κόντρα Σπίρτζη - Καραμανλή στη Βουλή για τις συγκοινωνίες



Ο υπουργός Υποδομών κάλεσε τη ΝΔ να απολογηθεί για τα πεπραγμένα του γενικού διευθυντή του κόμματος Ν.Παπαθανάση. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το πλεόνασμα σε έλλειμμα» απάντησε ο Κώστας Καραμανλής.


Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον πρώην επικεφαλής της ΣΤΑ.ΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και νυν γενικό διευθυντή της ΝΔ, Ν. Παπαθανάση, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υποδομών, Χρίστος Σπίρτζης, καταγγέλλοντας το στέλεχος της Πειραιώς ότι δεν έκανε το παραμικρό για να αποτρέψει το «πάρτυ» κατασπατάλησης στις αστικές συγκοινωνίες, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του τομεάρχη Υποδομών της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Σπίρτζης απαντώντας σε σχετική επερώτηση του τομεάρχη υποδομών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή για τη ΣΤΑΣΥ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει έστω την «πολιτική ευθύνη» για τα κυκλώματα πλαστών εισιτηρίων και μη απόδοσης χρηματικών ποσών που έδρασαν επί των ημερών του κ. Παπαθανάση. «Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε όχι μόνο για τα πεπραγμένα αλλά και για τα μη πεπραγμένα της διοίκησης Παπαθανάση στην ΣΤΑΣΥ;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης και κάλεσε τη ΝΔ να απολογηθεί για «κυκλώματα καταλήστευσης της περιουσίας του ελληνικού λαού». Προς επίρρωση, μάλιστα, των ισχυρισμών του ο υπουργός Υποδομών κατέθεσε στη Βουλή το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης που διαπίστωσε έλλειμμα 1,5 εκ.  ευρώ στη ΣΤΑΣΥ καθώς και άλλα σχετικά πορίσματα (όπως της ελεγκτικής εταιρείας KPMG) που επιβεβαιώνουν, όπως είπε, αυτά τα συμπεράσματα.

Καραμανλής: Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη απερίσπαστη

Στον αντίποδα ο τομεάρχης υποδομών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να αποκομίσει πολιτικό όφελος από τις δικαστικές έρευνες για να συγκαλύψει ότι  «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατρέψει ένα λειτουργικό πλεόνασμα της ΣΤΑΣΥ σε ζημία». 

Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε, πάντως, ότι αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις οφείλουν όλες οι πλευρές να αφήσουν τη σκανδαλολογία και να επιτρέψουν «στη Δικαιοσύνη να φροντίσει απερίσπαστη για την υπόθεση όπως γίνεται σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία». Καταλόγισε, όμως, στον υπουργό ότι προανήγγειλε διώξεις από τις 27 Απριλίου αλλά τελικά οι κλητεύσεις παραδόθηκαν προ ολίγων ημερών. «Ερωτώ το προφανές: Αποτελεί ή δεν αποτελεί αυτό παρέμβαση στη Δικαιοσύνη;» διερωτήθηκε ο κ. Καραμανλής.


Ο κ. Καραμανλής μίλησε, μάλιστα, για τεράστια ζημία στους προϋπολογισμούς της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και της ΣΤΑΣΥ. «Τα στοιχεία για το 2017 είναι αποκαλυπτικά: Ζημιά και στις δύο αυτές εταιρείες που υπολογίζεται στα 58,2 εκατομμύρια ευρώ. Ζημιά στη ΣΤΑΣΥ 22,4 εκατομμυρίων και στην ΟΣΥ 35,8 εκατομμύρια ευρώ» τόνισε ο κ. Καραμανλής.