Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΛ.ΑΣ: Άφηναν ελευθέρους τους πορτοφολάδες γιατί ήθελαν να αποφύγουν την γραφειοκρατία



Στοιχεία για εμπλοκή αστυνομικών και security του Μετρό στη δικογραφία για το μεγάλο κύκλωμα 764 κλοπών στο Μετρό - Αναφορές δικηγόρων για «λαδώματα» στην Εισαγγελία


Αστυνομικοί εντόπιζαν πορτοφολάδες στο Μετρό αλλά δεν τους συνελάμβαναν και αρκούνταν σε νουθεσίες ότι «αν τους πιάσουν ξανά θα τους πάνε στο δικαστήριο»! Ακόμη στη μεγάλη 50μελή συμμορία που λυμαίνονταν τους συρμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ φέρεται να συμμετείχαν υπάλληλοι security του Μετρό ή και αστυνομικοί που είχαν υπηρεσία εκεί και έπαιρναν μερίδιο από τα κέρδη. Επιπλέον μέλη της συμμορίας διαπιστώνεται ότι επιχειρούσαν μέσω δικηγόρων -που ήδη ελέγχονται- να δωροδοκήσουν δικαστές για ευνοϊκή εξέλιξη στις υποθέσεις τους.

Αυτά είναι ορισμένα από τα εντυπωσιακά όσο και άγνωστα στοιχεία που προκύπτουν από την μεγάλη δικογραφία (την αποκαλύπτει «Το Βήμα» ) που σχημάτισε η Ασφάλεια Αττικής για την μεγάλη σπείρα που είχε προχωρήσει σε 764 κλοπές πορτοφολιών σε μέσα μαζικής μεταφοράς και είχε κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της δικογραφίας είναι στιχομυθίες μίας γυναίκας, μέλους της συμμορίας με οργανωτικό ρόλο, που αναφέρεται σε σύλληψή της –τον περασμένο Απρίλιο- από αστυνομικούς του Τμήματος Ακρόπολης και οι οποίοι την άφησαν ελεύθερη πιθανόν γιατί ήθελαν ν αποφύγουν τον …κόπο του σχηματισμού σχετικής δικογραφίας. Σημειώνεται ότι «Το Βήμα» είχε προχωρήσει σε σωρεία δημοσιευμάτων για τις παράτυπες «απελευθερώσεις» δραστών κλοπών ή ληστειών κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται τώρα και από τις συνομιλίες των ίδιων των κακοποιών.

Ακόμη σε άλλες συνομιλίες τα μέλη της συμμορίας φαίνονται να έχουν επαφές με φρουρούς του Μετρό (ιδιωτικούς ή ανδρες της ΕΛ.ΑΣ) που μάλιστα εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί δεν πληρώνονται για τις πληροφορίες που παρέχουν. Και οι οποίοι μάλιστα ζητούν επαφή με τα αρχηγικά μέλη της συμμορίας.

Σημαντικό τμήμα της δικογραφίας αφορά συνομιλίες δύο δικηγόρων με μέλη της συμμορίας όπου προχωρούν σε μεθοδεύσεις ώστε οι κλέφτες των πορτοφολιών να αποκτήσουν άδειες εργασίας και να εμφανίζουν πιθανόν ψεύτικες διευθύνσεις κατοικίας ώστε να έχουν θετική μεταχείριση στα δικαστήρια. Μάλιστα στον δικαστικό φάκελο έχουν ενταχθεί συνομιλίες όπου γίνεται λόγο για «κλεφτρόνια που βγάζουν άδειες εργασίας ώστε να παρουσιάζουν …έξοδα»

Επίσης σε στιχομυθία οι δικηγόροι φέρεται να ζητούν χρήματα από τους κλέφτες των πορτοφολιών για να προχωρήσουν σε «λαδώματα» στην Εισαγγελία!

Σε ειδικό σημείο της δικογραφίας ζητείται η περαιτέρω εξέταση του ρόλου των συγκεκριμένων νομικών.

Εντυπωσιακές τέλος είναι και οι υποκλαπείσες αναφορές μιας γυναίκας, μέλους του κυκλώματος κλοπής πορτοφολιών, η οποία αναφέρεται στην αποφυγή μιας σύλληψης. Συμπληρώνοντας ότι «εμείς δεν κάνουμε τίποτα κακό κι ο Θεός ξέρει την δουλειά Του» . Πιστεύοντας πιθανόν ότι έχουν και την …ευχή του Θεού για τις κλοπές στο Μετρό.

Ο νομικός εκπρόσωπος κατηγορουμένου, δικηγόρος Αθηνών κ. Σταύρος Γεωργόπουλος , μιλώντας προς «Το Βήμα», σημειώνει: «πιστεύουμε ότι στα χέρια των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών θα διαλευκανθεί ποιος πραγματικά εμπλέκεται με τις πράξεις του κατηγορητηρίου. Διότι κάθε πολύμηνη αστυνομική επιχείρηση ενέχει κινδύνους να επεκταθεί η κατηγορία σε παρακείμενα των πραγματικών δραστών πρόσωπα, τα οποία δεν προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις αλλά σε ουδέτερα ποινικά συμπεριφορές» .