Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Που οφείλονται οι καθυστερήσεις δρομολογίων?


Ενδεικτικά η λεωφοριακη γραμμή 237 Στ. Δάφνης - Άνω Ηλιούπολη Σάββατο βράδυ !!!


Η βάρδια ξεκινάει 16:45 από Δάφνη και τελειώνει 00:45 στο αμαξοστάσιο. Τα δρομολόγια είναι 9 από Δάφνη και 8 από Άνω Ηλιούπολη σύνολο 17 - περίπου 120 χιλιόμετρα!!! Να σημειώσουμε ότι και η άλλη βάρδια είναι ακριβώς το ίδιο !!!


Με το ζόρι ο Ο.Α.Σ.Α να έχει συχνότητα δρομολογίων 15-20 και 25 λεπτών! Όλα στην πλάτη των οδηγών !!!

Επειδή το κακό έχει παραγίνει και οι οδηγοί απολογούνται καθημερινά σε αγανακτισμένους επιβάτες για τις καθυστερήσεις δρομολογίων θα θέλαμε να αναδείξουμε τον κακό προγραμματισμό των δρομολογίων.

Το παραπάνω καρτελάκι δείχνει μια από τις απογευματινές βάρδιες στο 237!  Βλέπουμε ότι ο χρόνος διαδρομής που δίνει στον οδηγό να εκτελέσει σε μερικά από τα δρομολόγια είναι 20' με 25' από Άνω Ηλιούπολη προς Δάφνη και 25' με 30' από Δάφνη προς Άνω Ηλιούπολη!  Η διαδρομή είναι στο σύνολο περίπου 13,5 χιλιόμετρα και όλα εντός κατοικημένης περιοχής!

Όσοι γνωρίζουν την διαδρομή καταλαβαίνουν ότι αυτοί οι χρόνοι είναι για μηχανάκια και όχι για λεωφορεία που μεταφέρουν όρθιους ανθρώπους ανάμεσα τους ηλικιωμένοι, παιδάκια και ΑμεΑ!  Οι αρμόδιοι για τον προγραμματισμό δεν λαμβάνουν υπόψιν τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε διαδρομή ξεχωριστά, έτσι μετά τις 20:00 η επιβατική κίνηση στην συγκεκριμένη γραμμή αντί να μειώνεται αυξάνεται.  Οι πλατείες γεμίζουν με κόσμο και ιδίως παιδάκια που παίζουν και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεταχτούν μπροστά σου!  Καθώς η επιβατική κίνηση αυξάνεται οι αρμόδιοι λιγοστεύουν τον χρόνο διαδρομής για να έχουν καλύτερη συχνότητα δρομολογίων καθώς μένουν μόνο δύο λεωφορεία,  έτσι φαίνονται αυτοί ότι παρέχουν καλό συγκοινωνιακό έργο και οι οδηγοί ότι δεν δουλεύουν και " τρώνε " τα δρομολόγια ... αποτέλεσμα διαπληκτισμοί οδηγών και επιβατών καθώς οι οδηγοί είναι αυτοί που έχουν άμεση επαφή με το επιβατικό κοινό, η μείωση του χρόνου διαδρομής δημιουργεί πίεση στους οδηγούς και πολλές φορές τους αναγκάζουν να τρέχουν να προλάβουν τα δρομολόγια ... πόσο όμως θα τρέξει κάνεις σε κατοικημένη περιοχή?

Είναι λοιπόν αδύνατο και οι καθυστερήσεις των δρομολογίων ξεκινάνε, αρχικά στο πεντάλεπτο και φτάνουν μέχρι και 15' ! Καθώς θα φτάσει η καθυστέρηση στα 15' είναι αδύνατο να φτάσει το λεωφορείο από το τέρμα στην αφετηρία σε 5' διότι ο χρόνος διαδρομής είναι 20' ! Έτσι χάνεται το δρομολόγιο και αντί για 25' αναμονή οι επιβάτες περιμένουν 50' !  Επίσης δεν έχει νόημα να γίνει το δρομολόγιο διότι το επόμενο θα ξεκινήσει σε 5' όταν η συχνότητα είναι στο εικοσάλεπτο!

Μετά τις 21:00 δεν υπάρχει σταθμάρχης και καμία επικοινωνία μεταξύ οδηγών σε τυχών καθυστερήσεις ώστε να γίνει κάποια παρέμβαση και γιαυτό το λόγο βλέπουμε να έρχεται το λεωφορείο και μετά από λίγο να ακολουθεί και το δεύτερο ! Σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει το εξής : Το λεωφορείο που έχει καθυστερήσει είναι λογικό να παίρνει περισσότερους επιβάτες από τις στάσεις, δηλαδή και το μισό δρομολόγιο από το επόμενο με αποτέλεσμα το δεύτερο να μην παίρνει επιβάτες οπότε και δεν σταματάει στις στάσεις και κάποια στιγμή φτάνει το πρώτο και πάνε μαζί !

Δηλαδή στην ουσία δεν κάνει τίποτα από την μέση της διαδρομής και μετά είναι σαν να υπάρχει ένα αρθρωτό λεωφορείο!

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, στην συγκεκριμένη διαδρομή ανεγκέφαλοι οδηγοί ΙΧ παρκάρουν εντός των κυκλικών κόμβων παρ εμποδίζοντας την διέλευση των λεωφορείων, ακόμα και μια καθυστέρηση 3' η 5' είναι σημαντική όταν ο χρόνος διαδρομής είναι 20' και 25' !!! 

Αυτά για να καταλάβουν κάποιοι που θα πρέπει να απευθύνονται! Και επειδή εμείς οι οδηγοί δεν είμαστε εκπρόσωποι τύπου της εταιρίας θα πρέπει για τυχών καθυστερήσεις να απευθύνονται στον Ο.Α.Σ.Α και Ο.ΣΥ 


Citybusdrivers