Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Εσπασαν ακυρωτικά μηχανήματα σε λεωφορείο με απειλή μαχαιριού

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι οι επιθέσεις θα κλιμακωθούν όσο πλησιάζει η έναρξη εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Ανησυχία στους κόλπους των εργαζομένων στις συγκοινωνίες έχουν προκαλέσει τα συνεχιζόμενα περιστατικά επιθέσεων και βανδαλισμών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς η προχθεσινή επίθεση σε λεωφορείο με στόχο την καταστροφή επικυρωτικών μηχανημάτων έγινε με την απειλή μαχαιριού στον οδηγό.

Πλέον οι δράστες φαίνεται ότι δεν αρκούνται στην απομάκρυνση επιβατών και οδηγού από τα μέσα αλλά δεν διστάζουν να προχωρήσουν και σε ευθείες απειλές. Να σημειωθεί μάλιστα ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό, στο οποίο ο οδηγός του λεωφορείου απειλήθηκε με μαχαίρι.

Ολα ξεκίνησαν στις 23.30 της Τετάρτης όταν στο τελευταίο δρομολόγιο της γραμμής 117 «Γλυφάδα - Βάρη», κοντά στο τέρμα στην οδό Παναγούλη τρία άτομα, τα οποία ήδη επέβαιναν στο λεωφορείο, ακινητοποίησαν τον οδηγό με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου και στη συνέχεια κατέστρεψαν τις οθόνες δύο επικυρωτικών μηχανημάτων νέου τύπου για να τραπούν σε φυγή αμέσως μετά.

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι τα περιστατικά θα κλιμακωθούν όσο πλησιάζει η περίοδος εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ενώ παρά το πλήθος των επιθέσεων, μέχρι τώρα η Πολιτεία αδυνατεί να λάβει αποτελεσματικά μέτρα με αποτέλεσμα συχνά να κινδυνεύουν οδηγοί και επιβάτες αφού αρκετές επιθέσεις έχουν γίνει σε γεμάτα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Η... δράση των άγνωστων κουκουλοφόρων έχει στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ στον ΟΑΣΑ αν συνυπολογιστούν τα οχήματα που έχουν πυρποληθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα σε έναν χρόνο έχουν γίνει στάχτη 5 τρόλεϊ και 2 λεωφορεία, ενώ έχουν υποστεί βανδαλισμούς ή κλαπεί περίπου εκατό επικυρωτικά μηχανήματα.

Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μοναδικά περιστατικά με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι οδηγοί των λεωφορείων, καθώς όσοι καλύπτουν γραμμές του Ζεφυρίου, του Μενιδίου ή του Ασπροπύργου έχουν δει συχνά τα οχήματα που οδηγούν να γίνονται στόχος... πετροπόλεμου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τοξικομανείς κάνουν χρήση ναρκωτικών ακόμα και μέσα στα λεωφορεία της γραμμής.

Ελάχιστες μέρες πριν από το προχθεσινό περιστατικό, άλλος οδηγός που εκτελούσε δρομολόγιο σε γραμμή του Μενιδίου, στην προσπάθειά του να λύσει μια παρεξήγηση μεταξύ μίας επιβάτιδος και τριών νεαρών επιβατών βρέθηκε να απειλείται επίσης με μαχαίρι.

Εγγραφο

Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, το Συνδικάτο έστειλε ένα ακόμα έγγραφο στα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών και στον ΟΑΣΑ, με το οποίο ζητά άμεσα την αστυνόμευση των οχημάτων των λεωφορειακών γραμμών κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή ή την αστυνόμευση εντός των λεωφορείων ώστε να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα επιβατών και οδηγών.

Ωστόσο μια τέτοια λύση θεωρείται δύσκολα εφαρμόσιμη. Αλλωστε και στο παρελθόν δρομολόγια γραμμών στον Ασπρόπυργο εκτελούνταν με τη συνοδεία περιπολικού, κάτι το οποίο σταμάτησε γρήγορα καθώς δεν υπήρχαν πάντα διαθέσιμα περιπολικά.

«Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ»

«Ο κίνδυνος σε πολλές περιοχές, ειδικά της δυτικής Αθήνας είναι καθημερινός. Έχουν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις με τους αρμοδίους, αλλά το ζήτημα παραμένει άλυτο» επισημαίνει στο Εθνος ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Φώτης Νικολακόπουλος.

Μαρία Λιλιοπούλου