Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

«Δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους, κι ας μας κατηγορεί η Ν.Δ. για σπατάλες»


Συντάκτης : Χαρά Τζαναβάρα 
«Οι απαιτήσεις των δανειστών θα κόστιζαν πολύ περισσότερα στην κοινωνία», αντιτείνει ο Χρήστος Σπίρτζης στην κριτική της αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αμφισβητεί τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, θεωρεί δεδομένη την υψηλή δημοτικότητα του πρωθυπουργού και διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση διαθέτει αντοχές και ψυχραιμία.

Λίγο πριν από τις «κορδέλες» στους αυτοκινητόδρομους, απαντά στις επικρίσεις για «οικειοποίηση» των έργων, υπόσχεται αλλαγές στα διόδια και νέα εικόνα στις αστικές συγκοινωνίες.
• Λίγες ώρες μάς χωρίζουν από το καθοριστικό Eurogroup. Θα διακινδυνεύατε μια πρόβλεψη για το κλείσιμο της αξιολόγησης;
Δίνουμε μια μεγάλη διαπραγματευτική μάχη. Το ζητούμενο δεν είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης με όποιους όρους, όπως μας παρότρυνε η Ν.Δ. και όπως έπραττε όταν ήταν κυβέρνηση. Το ζητούμενο είναι οι τελικές αποφάσεις να φέρουν τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό.
Να προβλέπουν ευνοϊκά μέτρα για τους αδύνατους και κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή των υποχρεώσεων. Να επαναφέρουν το στοιχειώδες θεσμικό εργασιακό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων. Να αφήνουν περιθώρια παραγωγικών και αναπτυξιακών δράσεων.
Αυτή είναι η εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Να βγούμε από τις δανειακές συμβάσεις, να τελειώνουμε με την επιχειρούμενη αέναη υφεσιακή πολιτική μέσω μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης που θα επιχειρεί την προστασία του λαού μας.
Αυτή την εντολή τηρούμε με συνέπεια και αξιοπρέπεια. Αρκετά έχει τραβήξει ο ελληνικός λαός. Σκεφτείτε να δεχόμασταν κάθε παράλογη απαίτηση των δανειστών, όπως έκανε η Ν.Δ. και οι συνεργάτες της… Θα έκλεινε γρήγορα η αξιολόγηση και μαζί αρκετές χιλιάδες ζωές.
Θέλω να πιστεύω ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, σε λογικά πλαίσια.
• Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει τέταρτο μνημόνιο με σκληρά μέτρα για το αφορολόγητο, τις συντάξεις και τις εργασιακές σχέσεις. Αν επαληθευτεί, θα ψηφιστούν από την κυβερνητική πλειοψηφία;
Η Ν.Δ. πρέπει επιτέλους να σταθεροποιήσει τη γραμμή της, τις καταγγελίες και τις κατηγορίες της. Οδηγούμε τη χώρα σε αδιέξοδο επειδή δεν δεχόμαστε ό,τι παράλογο προτείνουν οι δανειστές ή ετοιμάζουμε νέο μνημόνιο; Θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση ή να μην κλείσει ώστε να πάμε, κατά την επιθυμία τους, σε εκλογές; Είναι απορίας άξιον τι επιθυμούν και αν επιθυμούν όλοι το ίδιο στη Ν.Δ.
Το σίγουρο είναι ότι το συνολικό αποτέλεσμα των βαρών θα είναι μηδενικό για τον ελληνικό λαό. Το επίσης σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν βασίζεται σε τυχοδιωκτικές εύθραυστες κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Εχουμε και την ωριμότητα και τις αντοχές και την ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Το έχουμε αποδείξει.
• Σας κατηγορούν, επίσης, ότι η καθυστέρηση κοστίζει στην ελληνική οικονομία...
Υπάρχουν απαιτήσεις των δανειστών που θα κόστιζαν στην ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο αν γίνονταν από εμάς αποδεκτές.
• Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα εμφανίζουν σταθερά τη Ν.Δ. στην πρώτη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ με χαμηλά ποσοστά, ακόμη και για τον πρωθυπουργό, που θεωρείται το «βαρύ χαρτί» της κυβέρνησης.
Προσπαθώ πραγματικά να θυμηθώ κάποια μέτρηση τα τελευταία χρόνια που έδινε μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν υπάρχει. Προσπαθώ επίσης να θυμηθώ κάποια μέτρηση που επιβεβαιώθηκε αλλά επίσης δεν υπάρχει. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι όλοι έχουμε εμπιστοσύνη στο «κοινωνικό» πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και της ηγετικής της ομάδας.
Στις πολιτικές της και στις εξαγγελίες της. Στην αγωνία της για τους ανέργους, για τις απολύσεις, για τις συλλογικές συμβάσεις, για τη 13η σύνταξη. Να είστε σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός θα εκφράσει αυτήν την εμπιστοσύνη στη Ν.Δ., όπως το εξέφρασε και στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις.
Οσο για τον πρωθυπουργό, κοιτάξτε τις εκδηλώσεις του λαού μας όπου πηγαίνει. Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Αλέξη γιατί απλά είναι κομμάτι τους. Ακριβώς το αντίθετο από την ηγετική ομάδα της Ν.Δ.
• Ετοιμάζετε «κορδέλες» για τη λειτουργική παράδοση των αυτοκινητόδρομων. Η αντιπολίτευση σας καταλογίζει οικειοποίηση του δικού της έργου. Σε ποια κατάσταση τα παραλάβατε στις αρχές του 2015;
Τι να οικειοποιηθούμε; Τις «υπέροχες» συμβάσεις Σουφλιά; Τις δεσμεύσεις ότι σε έναν χρόνο θα είχαν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις και σε έξι οι αρχαιολογικές εργασίες; Τα προβλεπόμενα διόδια; Τις αναθεωρήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, που απένταξαν μεγάλα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων;
Τις υπέρογκες προβλέψεις αποζημιώσεων στους εργολάβους; Ή τέλος τα βαλτωμένα για 11 χρόνια έργα; Στα έργα παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων οι διεκδικήσεις κατασκευαστών και παραχωρησιούχων ήταν ένα δισεκατομμύριο διακόσια πενήντα εκατομμύρια.
Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται με 764 εκατομμύρια λιγότερες αποζημιώσεις και με αλλαγές κοινωνικής προστασίας στις συμβάσεις.
Στο μετρό της Θεσσαλονίκης η σύμβαση ανέρχεται σε 900 εκατομμύρια ευρώ. Το 2015 είχε εκτελεστεί το 32% του έργου, το οποίο ήταν παντελώς σταματημένο για τέσσερα χρόνια. Οι διεκδικήσεις της κατασκευαστικής κοινοπραξίας για το 32% του εκτελεσμένου έργου ήταν ένα δισεκατομμύριο εκατόν πενήντα εκατομμύρια. Σε λίγες ημέρες τελειώνουν οι δύο σήραγγες.
Αυτή ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε στις αρχές του 2015. Οι πολίτες ξέρουν. Βλέπουν. Συγκρίνουν.
Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να εκπαιδευτεί να μην υποτιμά την κρίση και τη νοημοσύνη του πολίτη. Ολοκληρώσαμε σε δύο χρόνια ό,τι δεν έκαναν σε 11 χρόνια. Δεν ετοιμάζουμε εγκαίνια και κορδέλες μεταφερόμενων μηχανημάτων και εργαζομένων, όπως έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Παραδίδουμε τα έργα για χρήση στους πολίτες. Ούτε έχουμε ιδιοκτησιακή αντίληψη των έργων. Τα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανέναν υπουργό, σε κανέναν περιφερειάρχη ή δήμαρχο.
Ανήκουν σε αυτόν που τα πληρώνει. Και αυτός είναι ο ελληνικός λαός. Εμείς κρινόμαστε για την αποτελεσματικότητα, τις διαφανείς διαδικασίες και το κόστος των έργων. Οποτε επιθυμεί η αντιπολίτευση και για όποιο έργο επιθυμεί είμαστε στη διάθεσή της για να συγκριθούμε.
• Πότε θα λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά διόδια; Θα υπάρχουν μέτρα για τις τοπικές μετακινήσεις;
Τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια θα λειτουργήσουν μέσα στο 2018 ώστε να υπάρχει ένα δίκαιο σύστημα χρέωσης και ένα σύγχρονο σύστημα λειτουργίας. Υπάρχουν ήδη μέτρα για τις τοπικές μετακινήσεις, για τα άτομα με ειδικά προβλήματα, για τους συχνούς χρήστες. Δεν είναι αυτά που επιθυμούμε. Γι’ αυτό συνεχίζουμε μετά την ολοκλήρωση των έργων μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης συνολικής μείωσης των διοδίων.
• Τα εργοτάξια στους αυτοκινητόδρομους άρχισαν να κλείνουν και εσείς δεν έχετε έτοιμη τη νέα γενιά μεγάλων έργων που θα φέρουν ανάπτυξη και απασχόληση. Ακούμε για τη νέα γραμμή του μετρό, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος. Πότε θα ξεκινήσουν;
Η αντιπολίτευση είναι ικανή ακόμη και να μας καταγγείλει γιατί ολοκληρώνονται τα έργα και κλείνουν τα εργοτάξια! Ας είναι. Η νέα γενιά έργων είναι έτοιμη και έχει κατεύθυνση την παραγωγική ανασυγκρότηση και τις κοινωνικές ανάγκες.
Δεν έχει τα έργα για τα έργα και για συγκεκριμένα συμφέροντα. Σηματοδοτεί τη νέα εποχή για τη χώρα. Την οικοδόμηση παραγωγικής δομής, την αναβάθμιση των πλεονεκτημάτων της χώρας μας, τις κοινωνικές υποδομές. Με δυο λόγια: τη δίκαιη ανάπτυξη.
• Οι συγκοινωνίες είναι μια από τις πιο καθοριστικές εικόνες των πολιτών για το κράτος. Στην Αττική εξυπηρετούν καθημερινά πάνω από ένα εκατομμύριο επιβάτες. Δεν έχουμε δει ώς τώρα κάποια αλλαγή, ενώ έχουμε συνεχείς καταστροφές στα μηχανήματα ελέγχου των ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Είχαμε και απεργίες εργαζομένων που φοβούνται ότι η απαξίωση θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση. Προγραμματίζετε κάποιες αλλαγές;
Δεν έχετε παρατηρήσει καμία αλλαγή; Πηγαίνετε σε μια στάση λεωφορείου ή κατεβάστε την εφαρμογή του ΟΑΣΑ. Το σύστημα της τηλεματικής άλλαξε ποιοτικά τα οδικά μέσα των αστικών μεταφορών. Μέχρι τον Ιούνιο το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι σε εφαρμογή.
Οι γραμμές των λεωφορείων αλλάζουν, όπως και η φιλοσοφία του σχεδιασμού των γραμμών. Στόχος μας είναι η ύπαρξη γραμμών από τις γειτονιές της Αθήνας στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, η ένταξη των αστικών ΚΤΕΛ στον σχεδιασμό του ΟΑΣΑ, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης του πολίτη προς τα μέσα αστικών συγκοινωνιών.
Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα αντιμετωπίσαμε την απαξίωση, τη διάλυση και τις απαρχαιωμένες δομές. Με ρωτάτε για την καταστροφή μηχανημάτων. Απαντώ: όσο και αν χαλούν οι «δουλειές» των κυκλωμάτων πλαστών εισιτηρίων, το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα εφαρμοστεί.
Οσο κι αν μας κατηγορεί η Ν.Δ. για σπατάλες, οι άνεργοι και οι κοινωνικά αδύνατοι θα συνεχίσουν να μετακινούνται δωρεάν. Θα κοπούν τα κυκλώματα που ανέχονταν όλα αυτά τα χρόνια, ληστεύοντας τις αστικές μεταφορές και τον ελληνικό λαό.
Οσο κι αν τους ενοχλεί, δεν θα υπάρχουν «κεφαλοκυνηγοί» και εργολάβοι καθαριότητας. Τέλος, όσο κι αν τους ενοχλεί και τους χαλάει τα σχέδια, θα υπάρχουν δημόσιες αστικές συγκοινωνίες. Θα υπάρξει ανανέωση του στόλου και μεγάλες επεκτάσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Επομένως, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανέναν λόγο ανησυχίας, όσο δεν μπορεί να εφαρμοστεί η πολιτική της Ν.Δ. Αλλοι να ανησυχούν και πολύ…

ΠΗΓΗ : efsyn.gr