Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Οι πρώτες συλλήψεις για τα σπασμένα ΜΜΜ "δείχνουν" ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα



Του Παναγιώτη Στάθη

Τα... σπασμένα, κυριολεκτικά, για την μεγάλη ζημία που υπόκεινται οι αστικές συγκοινωνίες της χώρας από τους βανδαλισμούς σε λεωφορεία, τρόλεϊ, ακυρωτικά μηχανήματα κλπ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι συλλαμβάνονται και καταδικάζονται για αυτούς τους βανδαλισμούς.

Δηλαδή πέραν της αυτονόητης ποινικής ευθύνης για διακεκριμένες φθορές, οι αρχές πλέον προσανατολίζονται - καθυστερημένα βέβαια - στο να κινείται άμεσα η διαδικασία αποζημίωσης καθώς ο …λογαριασμός για τις αστικές συγκοινωνίες είναι δυσθεώρητος. Η συζήτηση άνοιξε με αφορμή τον υπολογισμό των ζημιών το τελευταίο 10 μηνο από τις καταστροφές των "μπαχαλάκηδων" η οποία αγγίζει το 1 εκατομμύριο 33 χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα πριν από λίγες μέρες υπήρξαν οι πρώτες συλλήψεις 3 ανδρών  για τους οποίους υπήρξαν υπόνοιες ότι λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν καταστρέψει επικυρωτικά μηχανήματα λεωφορείου στο Περιστέρι. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψαν στοιχεία που ενίσχυσαν τις υπόνοιες των αστυνομικών για ανάμειξη των τριών σε βανδαλισμούς και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες φθορές κλπ και παραπέμφθηκαν  παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο.

Τα σπασμένα

Πάντως το εύρος της ζημίας σοκάρει. Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στο τελευταίο 10μηνο η συνολική ζημία που έχουν προκαλέσει με τις καταστροφές τρόλεϊ, λεωφορείων και επικυρωτικών μηχανημάτων εισιτηρίων οι βάνδαλοι που επιτίθενται  στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι 1,03 εκατ.

Συγκεκριμένα όπως απάντησε  σε ερώτηση, το τελευταίο 10μηνο έχουν καταστραφεί:
- 6 τρόλεϊ
- 1 λεωφορείο
- 216 επικυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων
- 56 άλλα εξαρτήματα

Εκλάπησαν δεκάδες άλλα εξαρτήματα

Ο υπουργός ανέφερε πως οι ζημιές έχουν αποζημιωθεί ολικά ή είναι σε διαδικασία αποζημίωσης από τις ασφαλιστικές. Νομικοί εκτιμούν πάντως ότι ανεξάρτητα απο αυτό  οι καταδικασμένοι για τέτοιους βανδαλισμούς υπόκεινται και αστικές ευθύνες.Μάλιστα σημειώνουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις, ανάλογα πάντα με τους όρους του συμβολαίου ασφάλισης, που εναντίον τους μπορεί να στραφεί η ασφαλιστική εταιρία διεκδικώντας αποζημίωση για την "αδικοπραξία". 


Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, που υπέβαλλε την ερώτηση ανέφερε πάντως στη σχετική συζήτηση  πως "η αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία προβάλλεται στην απάντηση του αρμοδίου υπουργού, δεν συνιστά άλλοθι της ανώμαλης κατάστασης που επικρατεί στην πρωτεύουσα".