Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Το Υπ.Υποδομών και Μεταφορών βάζει 80εκατ.ευρώ στο ΕΣΠΑ για νέα λεωφορεία στην Αθήνα



Επιπλέον 80εκατ.ευρώ έχει αιτηθεί και δεσμεύσει από το ΕΣΠΑ 2014-2020 το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ανανέωση του στόλου του ΟΑΣΑ. Αυτό σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και Μεταφορών σε απάντηση ερώτησης για την ηλεκτροκίνηση στα μέσα του βουλευτή Θεσσαλονίκης με τη Ν.Δ. Σταύρου Καλαφάτη.


Αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν στον "κουμπαρά" που δημιουργείται για την ανανέωση του στόλου των γηρασμένων λεωφορείων που διαθέτουν σήμερα οι Αθηναϊκές Συγκοινωνίες και προστίθενται στα επιπλέον 30εκατ.ευρώ που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής.

Με το ποσό να αυξάνεται σε 110εκατ.ευρώ, δημιουργούνται οι συνθήκες για την σοβαρή ανανέωση του στόλου όχι μόνο ποσοτικά αλλά ποιοτικά. Με τα παραπάνω χρήματα θα μπορέσουν να αγοραστούν περίπου 350 λεωφορεία τα οποία όχι μόνο θα είναι νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αλλά θα δοθεί η ευκαιρία στο να αγοραστούν μέσα με εναλλακτικά καύσιμα όπως τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.

Να θυμίσουμε πως πρόσφατα το ypodomes.com είχε αποκαλύψει την πρόθεση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να κάνει μία μεγάλη ανανέωση του στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ κάτω από την ομπρέλα του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Clean Transport Facility.

Αν αυτή η προσπάθεια συνεχιστεί και ωριμάσει είναι πολύ πιθανό να δούμε πέρα από αυτά τα 110εκατ.ευρώ που έχουν μαζευτεί, να εξασφαλίζεται και ένα ποσό από την ΕΤΕπ αλλά και το CTF για να μπορέσει αυτό το σχέδιο να μπορέσει να υλοποιηθεί.


Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com