Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Προσπάθησαν να συγκαλύψουν την απάτη με τα εισιτήρια στην ΣΤΑΣΥ



Πλιάτσικο στη ΣΤΑ.ΣΥ. - Η "Αυγή" αποκαλύπτει πώς κατέστρεψαν βιβλία διακίνησης και παρουσίασαν πλασματικές πωλήσεις για να μειώσουν το έλλειμμα


Τα τεχνάσματα που επιστράτευσε το κύκλωμα των εισιτηρίων στη ΣΤΑ.ΣΥ. ακόμη και μεσούντος του ελέγχου, αυτή τη φορά προκειμένου να εξαφανίσει τα αποδεικτικά της απάτης και να δυσχεράνει τον έλεγχο των ελεγκτικών και εισαγγελικών αρχών, αποκαλύπτει σήμερα η «Αυγή» της Κυριακής, όπως παρουσιάζονται στη δικογραφία της υπόθεσης.

Η επιτυχημένη εν μέρει εξαφάνιση των ιχνών της δράσης του κυκλώματος και η απόπειρα συγκάλυψης της απάτης περιγράφεται αναλυτικά στο κατηγορητήριο, που αφορά στους βασικούς κατηγορούμενους σε βαθμό κακουργήματος για το στήσιμο της απάτης. Μάλιστα, λόγω της έγκαιρης εξαφάνισης αποδεικτικών από την πλευρά των κατηγορουμένων, το ποσό υπεξαίρεσης από τα ταμεία της ΣΤΑ.ΣΥ., που ανακάλυψαν η Γενική Επιθεωρήτρια αλλά οι ορκωτοί ελεγκτές της KPMG υπολογίζεται πολύ παραπάνω από το 1,15 εκατ. ευρώ για το 2015 και τα 3,7 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015, που αντίστοιχα εντόπισαν.

"Κωδικός: καταστρέψτε τα Δελτία Παράδοσης - Παραλαβής στους σταθμούς"

Ήδη από το πρώτο πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας είχε καταγραφεί η συντονισμένη προσπάθεια από τους βασικούς συντελεστές στον Τομέα Καταμέτρησης της ΣΤΑ.ΣΥ. να καταστραφούν τα Δελτία Παράδοσης - Παραλαβής εισιτηρίων και καρτών, που τηρούνται σε κάθε σταθμό, προκειμένου οι επιθεωρητές να μην καταφέρουν να ελέγξουν και να αντιστοιχίσουν τα ποσά και τους αριθμούς εισιτηρίων, που διακινήθηκαν.

Για τη διακίνηση εισιτηρίων-καρτών και την απόδοση των εισπράξεων σε σάκους ασφαλείας συμπληρώνονταν σχετικά έντυπα από βιβλία που τηρούνταν στους σταθμούς και στον Τομέα Καταμέτρησης. Με την έναρξη του ελέγχου, λοιπόν, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, οι ιθύνοντες του Τομέα Καταμέτρησης «εξαφανίσατε τα Δελτία Παράδοσης - Παραλαβής Εισιτηρίων Κουπονιών, ήτοι τα αποδεικτικά χρέωσης των εκδοτών (σ.σ.: των πωλητών των σταθμών) που προσκομίζονταν από τους διακινητές στον Τομέα Καταμέτρησης και έπρεπε να διασταυρώνονται από εσάς και να συμφωνούν με τα Ημερήσια Δελτία Συναλλαγής Διακινητών». Επίσης, προσθέτει, «διαρκούντος του ελέγχου από τους επιθεωρητές, επικοινωνήσατε με τους εκδότες και τους είπατε να καταστρέψουν τα παλαιά βιβλία διακίνησης εισιτηρίων - καρτών - σάκων ασφαλείας που είχαν στην κατοχή τους».

Περαιτέρω, ζήτησαν από συγκεκριμένο διακινητή «να συλλέξει από τους σταθμούς αρμοδιότητός σας τα βιβλία των εκδοτών με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης και να τα μεταφέρει στον Τομέα Καταμέτρησης, ώστε να τα καταστρέψουν οι ίδιοι». Κάτι φυσικά, που σε μεγάλο βαθμό το κατάφεραν, συσκοτίζοντας τα αποδεικτικά στοιχεία.

Επιχείρησαν να μειώσουν το έλλειμμα εκμεταλλευόμενοι την αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής!

Με γλαφυρό τρόπο περιγράφεται στη δικογραφία και η δεύτερη επιχείρηση των κατηγορουμένων να συσκοτίσουν τα αποδεικτικά της δράσης τους, και συγκεκριμένα προσπαθώντας να μειώσουν το έλλειμμα που είχαν εντοπίσει οι επιθεωρητές. Για να το πετύχουν αυτό, αξιοποίησαν τη συγκυρία της αλλαγής τιμολογιακής πολιτικής στη ΣΤΑ.ΣΥ. στις αρχές του 2016, κατά την οποία αλλαγή προβλέπεται η αποχρέωση και εκκαθάριση του ταμείου των Εκδοτών εισιτηρίων, δηλαδή, η αποχρέωση κάθε εκδότη από την πάγια χρέωση του σε εισιτήρια παλαιάς τιμής και ο εφοδιασμός του με νέα πάγια χρέωση σε εισιτήρια νέας τιμής, συντασσόμενου και του σχετικού Εντύπου Εκκαθάρισης Εκδότη. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ενώ είχαν μετακινηθεί από τις θέσεις τους την περίοδο εκείνη (1.2.2016), εν τούτοις, «ζητήσατε να περαιώσετε τη διαδικασία εκκαθάρισης κατά την οποία με πρόθεση βεβαιώσατε ψευδώς στα »Έντυπα Εκκαθάρισης Εκδότη« περιστατικά που αφορούν στη γένεση, αλλοίωση και απώλεια των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου σε βάρος του ελεγχόμενου νομικού προσώπου».



Το έγγραφο των διώξεων από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς για το κύκλωμα των εισιτηρίων στη ΣΤΑ.ΣΥ.

Συγκεκριμένα, συνέταξαν αντίστοιχα Έντυπα Εκκαθάρισης Εκδότη, τα οποία όμως όχι μόνο δεν έφεραν υπογραφή του εκάστοτε εκδότη, παρ’ ότι θα έπρεπε σύμφωνα με την τυπική διαδικασία, αλλά στα οποία επίσης βεβαίωναν ψευδώς ότι παρέλαβαν από τον κάθε εκδότη μικρότερη ποσότητα παλαιών εισιτηρίων από αυτή που πράγματι τους επέστρεφαν. Ο λόγος που το έκαναν αυτό ήταν ότι η πλασματική μικρότερη ποσότητα επιστροφής τους έδινε τη δυνατότητα να συμπληρώσουν με δικά τους χρήματα το ποσό που θεωρητικά έλειπε, μιας και δήθεν είχαν πωλήσει περισσότερα εισιτήρια οι εκδότες, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψουν το έλλειμμα που στο μεταξύ είχαν ανακαλύψει οι επιθεωρητές...

Τι εντόπισαν οι ορκωτοί ελεγκτές της KPMG

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας στις αρχές της εβδομάδας, ο έλεγχος που διενήργησε η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών KPMG για λογαριασμό του ΟΑΣΑ αφορά δύο περιόδους, από την 1η Φεβρουαρίου 2011 ώς τις 31 Αυγούστου 2014, καθώς και την περίοδο 1 Σεπτεμβρίου 2014 ώς 31 Ιανουαρίου 2016. Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών, κατά την πρώτη περίοδο, διαπιστώθηκε έλλειμμα 3.401.692 ευρώ, που οφείλεται στα «ελλείμματα και πολλαπλές διαστάσεις», όπως αναφέρεται στο πόρισμα, που εντοπίστηκαν μεταξύ του αριθμών εισιτηρίων που θα έπρεπε να απομένουν αδιάθετα στον οργανισμό, μετά τη συγκριτική ανάλυση και διασταύρωση όλης της πορείας των εισιτηρίων από την παράδοση - παραλαβή μέχρι την απογραφή και επιστροφή τους στον ΟΑΣΑ.

Αντίστοιχα, για τη δεύτερη περίοδο, 1 Σεπτεμβρίου 2014 ώς 31 Ιανουαρίου 2016, που συμπίπτει κατά μέρος με την περίοδο ελέγχου της ΓΕΔΔ (2015) και εν συνόλω με τον εσωτερικό έλεγχο που διεξήγαγε η ΣΤΑ.ΣΥ., το έλλειμμα στα έσοδα της εταιρείας που διαπιστώθηκε ανέρχεται σε 291.849. Ήτοι, την περίοδο 2011-2015, το συνολικό έλλειμμα από τη δράση του κυκλώματος ανήλθε σε 3,7 εκατ. ευρώ!

Η έρευνα των ορκωτών ελεγκτών αφορούσε μόνο τα εισιτήρια και όχι τις κάρτες για τις ίδιες περιόδους, καθώς οι επιστραφείσες στον ΟΑΣΑ αδιάθετες κάρτες είχαν ήδη καταστραφεί, διαδικασία, όπως αναφέρεται, «η οποία εφαρμόζεται μετά τη λήξη ισχύος τους».

Για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση

Για παράβαση καθήκοντος και μάλιστα κατ' εξακολούθηση διώκεται ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Νικόλαος Παπαθανάσης στο πλαίσιο των διώξεων που άσκησε η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς για το κύκλωμα των εισιτηρίων στη ΣΤΑ.ΣΥ. Μάλιστα, όπως μαρτυρείται στο έγγραφο με τις διώξεις που αποκαλύπτει σήμερα η "Αυγή" της Κυριακής, η άσκηση δίωξης από την Εισαγγελία στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΑ.ΣΥ. την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2012 ώς το τέλος του 2015 έχει ημερομηνία 26 Απριλίου 2017, και περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των διώξεων σε βάρος συνολικά 11 υπαλλήλων, που κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση, υπεξαγωγή εγγράφων και παράβαση καθήκοντος.

Με παράβαση καθήκοντος διώκεται επίσης και ο νυν διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. Γιώργος Θωμόπουλος, ενώ η υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε ανακρίτρια και έχει προφυλακιστεί ήδη ένας εκ των εποπτών του Τομέα Καταμέτρησης, που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος.


Το έγγραφο με τις διώξεις από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, πιθανώς, να κλονίσει... την πραγματικότητα του Τομεάρχη Υποδομών της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μόλις την περασμένη Πέμπτη εξέδωσε ανακοίνωση που υποστήριζε ότι «για την υπόθεση της ΣΤΑ.ΣΥ. δεν έχει ασκηθεί προς το παρόν καμία απολύτως ποινική δίωξη»... Η δήλωση αυτή ήρθε να προστεθεί στη συντονισμένη επιχείρηση εκ μέρους της Ν.Δ. να θολώσει τα νερά της υπόθεσης, με επάλληλες επερωτήσεις (πάλι με «μπροστάρη» τον κ. Καραμανλή) αμφισβήτησης των πορισμάτων, επιχειρώντας να συσκοτίσει τις πολιτικές ευθύνες του γενικού διευθυντή της, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή στις αρχές του 2016, αμέσως δηλαδή μετά την αποχώρησή του από τη θέση στη ΣΤΑ.ΣΥ., από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη.