Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Ρατσιστικές συμπεριφορές οδηγών ? Ή τήρηση των κανόνων μεταφοράς επιβατών ?



Πριν λίγες ημέρες είδαμε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ρατσιστικές συμπεριφορές οδηγών και για περιστατικά άρνησης οδηγών του ΟΑΣΑ να μεταφέρουν πρόσφυγες του Σκαραμαγκά, τι πραγματικά όμως συμβαίνει ?


Δεκάδες είναι οι καταγγελίες οδηγών ότι σε συγκεκριμένα δρομολόγια και στάσεις οι πρόσφυγες θέλουν να μεταφέρουν με το λεωφορείο πράγματα τα οποία δεν επιτρέπονται με βάση τον χάρτη υποχρεώσεων επιβατών με τα ΜΜΜ, ΟΑΣΑ - ΣΤΑΣΥ - ΟΣΥ.

Συγκεκριμένα: 

Οδηγοί της ΟΣΥ έχουν καταγγέλλει επανειλημμένως συμπεριφορές προσφύγων οι οποίοι κατά την άρνηση του οδηγού να τους επιβιβάσει, ( διότι θέλουν να μεταφέρουν στον καταυλισμό τους αντικείμενα τα οποία δεν επιτρέπονται εντός λεωφορείου για την ασφάλεια των επιβατών ), δέχονται φραστικές επιθέσεις με ύβρις, άσεμνες χειρονομίες και πολλές φορές να μην αφήνουν το λεωφορείο να ξεκινήσει μπαίνοντας μπροστά και εμποδίζοντάς το.

Πληροφορίες από οδηγούς αναφέρουν ότι, έχει συμβεί αρκετές φορές, οι πρόσφυγες να θέλουν να μεταφέρουν καρότσια Super Market, ποδήλατα, πιάτα από δορυφορικές κεραίες, καναπέδες, ψυγεία και διάφορα άλλα αντικείμενα τα οποία δεν είναι ασφαλή για το επιβατικό κοινό και δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους με βάση τον κανονισμό μεταφοράς επιβατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μία μόνο αναφορά έχει γίνει προς την ΟΣΥ η οποία τέθηκε στο αρχείο ως αβάσιμη ...

Παρόλα αυτά είδαμε δημοσιεύματα όπου η ΕλΕΔΑ κατέθεσε μήνυση  για περιστατικά άρνησης οδηγών να παραλάβουν και να μεταφέρουν πρόσφυγες ως οφείλουν καθώς ενημερώθηκε από μέλη της που παρέχουν νομική συμβουλευτική στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκά. Όντως περιέργως τα μέλη αυτά δεν έχουν διαπιστώσει κανένα περιστατικό από τα παραπάνω που αναφέραμε και ότι λόγω τις καταγωγής τους δεν τους επιβιβάζουν ! 

<< Η ΕλΕΔΑ τονίζει ότι τέτοιες συμπεριφορές παραβιάζουν ευθέως την αρχή της ίσης μεταχείρισης των προσώπων κατά τη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών, ασχέτως της φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής τους, όπως ορίζεται από τον νόμο 4443/2016, καθώς και τα δικαιώματα των επιβατών των οδικών μέσων δημόσιας μεταφοράς και μέσων σταθερής τροχιάς, όπως περιγράφονται στον σχετικό Κανονισμό Δικαιωμάτων των Επιβατών. >>

Μιλάει δηλαδή μόνο για δικαιώματα από τον σχετικό Κανονισμό Δικαιωμάτων των Επιβατών ! Υποχρεώσεις σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν, ΜΟΝΟ δικαιώματα ... σας παραθέτουμε λοιπών και τις υποχρεώσεις επιβατών στα ΜΜΜ  

Επίσης δημοσίευμα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ κ. Ταστάνη να καταδικάζει  εκφράζοντας την λύπη του και τον αποτροπιασμό του για τα θλιβερά αυτά περιστατικά εκ μέρους και όλων των εργαζομένων !

Ναι κύριε πρόεδρε, όλοι μας καταδικάζουμε τέτοιου είδους περιστατικά, αρκεί να είναι υπαρκτά ! 

Και ρωτάμε :
  • Τι έχει κάνει ο ΟΑΣΑ και η ΕλΕΔΑ ως προς την ενημέρωση των προσφύγων για τις υποχρεώσεις τους στα ΜΜΜ ?
  • Μήπως μοίρασε κάποιο φυλλάδιο με τους κανόνες μεταφοράς και ασφάλειας επιβατών μεταφρασμένο στα αγγλικά ή στην γλώσσα τους ? 
  • Μήπως οι πρόσφυγες θα πρέπει από κάπου να μάθουν και τις υποχρεώσεις τους ?
Εκτός τα παραπάνω δημοσιεύματα είδαμε και ερωτήσεις Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό κ. Σπίρτζη  όπου επίσης μιλούν για δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις και για πειθαρχικές κυρώσεις σε εργαζόμενους, βέβαια το σώνουν στο τέλος λέγοντας << εάν επιβεβαιωθούν >>  

Ξαναρωτάμε, εταιρία υπάρχει ? 

  • Γιατί η ΟΣΥ δεν απαντάει στα δημοσιεύματα με δελτίο τύπου ?
  • Υπάρχουν αναφορές εναντίον οδηγών για ρατσιστικές συμπεριφορές και αν ναι τι αναφέρουν? 
  • Γιατί η διοίκηση της ΟΣΥ δεν καταδικάζει όπως ο κ. Ταστάνης ?
  • Υπάρχουν αναφορές εργαζομένων που αναφέρουν τα περιστατικά με τους πρόσφυγες και ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο ως φορτηγό και τι έχει κάνει η ΟΣΥ ?

Εμείς να ενημερώσουμε ότι :

Σε ότι έχει σχέση με την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, δεν κάνουμε διακρίσεις ανάλογα με το χρώμα και την εθνικότητα του κάθε επιβάτη και το έχουμε δείξει με πράξεις μεταφέροντας πρόσφυγες ακόμη και χωρίς μέτρα προστασίας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τον κανονισμό χωρίς διακρίσεις αν και πάρα πολλές φορές κάνουμε και τα στραβά μάτια ...

XI. ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΩΝ

Α. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

  • Επιτρέπεται η μεταφορά αποσκευών μέχρι το πολύ διαστάσεων βαλίτσας, δηλαδή μέχρι 100x60x25 εκατ. μέτρου και αντικειμένων μήκους μέχρι 170 εκατ. μέτρου και εφόσον ο κάτοχός τους μπορεί να τα μεταφέρει μόνος του.
  • Οι αποσκευές θα πρέπει να τοποθετούνται στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου-εξόδου των επιβατών και επικύρωσης εισιτηρίων, ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση των υπόλοιπων επιβατών. Μικροαποσκευές (π.χ. σακίδια) θα πρέπει να κρατούνται και όχι να φέρονται.
  • Η μεταφορά καροτσιών λαϊκής επιτρέπεται κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου οργάνου της εταιρείας παροχής συγκοινωνιακού έργου, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος και την ασφάλεια των επιβατών. Μέγιστος αριθμός μεταφερόμενων καροτσιών ανά όχημα είναι δύο (2) για τα κανονικά και αρθρωτά λεωφορεία και ένα (1) για τα MIDI λεωφορεία.
  • Η επιβίβαση / αποβίβαση επιβατών με αποσκευές σε λεωφορεία ή τρόλλεϋ γίνεται μόνο από τη μεσαία (-ες) θύρα (-ες).
  • Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι επιβάτες θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στις αποσκευές τους και να φροντίζουν για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.
  • Δεν επιτρέπεται η μεταφορά εύφλεκτων, επικίνδυνων, αιχμηρών, δηλητηριωδών, ρυπαρών ή δύσοσμων υλών, υλικών και αντικειμένων.
Εάν εφαρμόσουμε τους παραπάνω κανόνες μεταφοράς κύριοι που μας κατηγορείτε συνεχώς, αφήνουμε σε εσάς να μας πείτε πόσοι θα μείνουν εντός του λεωφορείου ... και εάν κυκλοφορείτε με λεωφορεία πείτε μας πόσοι τηρούν τους παραπάνω κανόνες !!!

citybusdrivers