Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Λ/Γ 304 : Επικινδυνότητα και παραβίαση του κ.ο.κ κατά την αναστροφή στο Τέρμα της γραμμής



Προβλήματα που χρονίζουν και δρομολογήσεις κατά παράβαση του κ.ο.κ από τον ΟΑΣΑ ... Οι οδηγοί στην ΟΣΥ αναφέρουν επικινδυνότητα και παραβιάσεις του κ.ο.κ κατά την δρομολόγηση και η ΟΣΥ δηλώνει αναρμόδια ... 


Εδώ και 3 χρόνια, οδηγός στην ΟΣΥ έχει επανειλημμένως αναφέρει την παράνομη αναστροφή του λεωφορείου  και την επικινδυνότητα στο τέρμα της λεωφ. γραμμής 304 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ (ΒΡΑΥΡΩΝΑ) επί της Λ. Βραβρώνως, όπου εκτός την διπλή διαχωριστική γραμμή, εγκυμονεί κινδύνους καθώς κατά την αναστροφή σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα. Το αρθρωτό λεωφορείο 18μ. κλείνει και τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας ενώ σε περίπτωση που δεν χωρέσει δεν είναι δυνατή η όπισθεν ( καθώς το συγκεκριμένο λεωφορείο κλειδώνει η άρθρωση ) και μπορεί να μείνει στην μέση του δρόμου για αρκετή ώρα.

Συγκεκριμένα :

Με έγγραφο του στις 23/06/14 ρωτάει την εταιρία όπου εργάζεται για το σημείο αναστροφής της συγκεκριμένης γραμμής, η απάντηση από την ΟΣΥ επιβεβαιώνει το σημείο του τέρματος για την αναστροφή του λεωφορείου επί της οδού Αίαντος και Λ. Βραυρώνως.

Ο οδηγός τους αναφέρει εγγράφως στις 29/09/14 ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει διπλή διαχωριστική γραμμή αλλά και επικινδυνότητα, όπως επίσης και φθορές λεωφορείων κατά την αναστροφή καθώς η δεξιά πλευρά βρίσκει στο πεζοδρόμιο το οποίο έχει κυριολεκτικά σκαφτεί ! 


Η απάντηση της ΟΣΥ ?

Η εταιρία που παρέχει συγκοινωνιακό έργο και στέλνει τα λεωφορεία και το προσωπικό της, δηλώνει αναρμόδια για αυτή τη σοβαρή καταγγελία ενώ έχει την δυνατότητα μέσω των σταθμαρχών, εποπτών κτλ. να τροποποιήσει την γραμμή έως ότου βρεθεί λύση και απαντάει πως << έχει κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες προς τον ΟΑΣΑ λόγω αρμοδιότητας >> δηλαδή ενημέρωσε τον ΟΑΣΑ ... έκτοτε ακόμα περιμένουμε τον ΟΑΣΑ να λύσει το πρόβλημα.

Στις 4/2/15 μετά δηλαδή από 1,5 χρόνο περίπου, επανέρχεται ο οδηγός με νέο ερώτημα προς την εταιρία που εργάζεται, ώστε να μάθει αν το πρόβλημα οδεύει προς λύση.

Η απάντηση της ΟΣΥ  είναι η ίδια, ότι  << λόγω αρμοδιότητας έχει αναλάβει ο ΟΑΣΑ ... >> 

Με λίγα λόγια κανείς αρμόδιος, ούτε η ΟΣΥ  που στέλνει τα λεωφορεία της και το προσωπικό της, ούτε ο ΟΑΣΑ που έχει σχεδιάσει την διαδρομή, ούτε ο Δήμος που θέλει να εξυπηρετήσει τους δημότες του ... όλοι οι προαναφερόμενοι λειτουργούν εις βάρος των οδηγών που εδώ και δεκαετίες κάνουν αναστροφή σε οδό διπλής κατεύθυνσης, βέβαια αρκετοί συνάδελφοι δεν κάνουν καν αναστροφή στο σημείο αυτό που έχει ορίσει ο ΟΑΣΑ, καθώς έχουν συμβεί περιστατικά κατά την αναστροφή να κλειδώσει το αρθρωτό λεωφορείο και να μείνει στη μέση του δρόμου, ή να μην χωρούν από τα παράνομα παρκαρισμένα και έτσι συνεχίζουν ένα χιλιόμετρο παρακάτω όπου πάλι με δυσκολία και επικινδυνότητα κάνουν την αναστροφή με δική τους ευθύνη  ... δείτε το παρακάτω video


Οι οδηγοί καθημερινά με κίνδυνο να βρεθούν στον εισαγγελέα παραβιάζουν τον κ.ο.κ για να έχουν οι πολίτες συγκοινωνία και φυσικά είναι αυτοί που θα την πληρώσουν σε τυχών περιστατικό για την ανευθυνότητα των αρμόδιων φορέων.

Αρκετοί συνάδελφοι κάνουν παράπονα για την συγκεκριμένη γραμμή αλλά δεν τους ακούει κανείς και φυσικά όπως πάντα θα πρέπει να συμβεί το μηριαίο, όπου τότε θα κινητοποιηθούν όλοι τους να βρούνε λύση και φυσικά να ρίξουν τις ευθύνες σε άλλους. Παράδειγμα << κ. οδηγέ έχεις επαγγελματικό δίπλωμα, δεν θα έπρεπε να κάνεις την παράβαση.>>

Ο συνάδελφος συνεχίζει να κάνει ερωτήσεις στην εταιρία όπου με έγγραφό του στις 29/9/16 δηλαδή 2 χρόνια μετά, για να μάθει αν το πρόβλημα οδεύει προς λύση ... απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει, από την ΝΕΑ πλέον διοίκηση της ΟΣΥ . Να σημειώσουμε υποχρεούται να απαντήσει εντός 5 εργάσιμων ημερών, το αρμόδιο τμήμα ούτε καν απαντάει στις ερωτήσεις των εργαζομένων.

όλοι τους ποντάρουν στο φιλότιμο των οδηγών !!!


Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ στις 23/11/16 με έγγραφό του, ενημερώνει ΟΑΣΑ και ΟΣΥ  και ο ΟΑΣΑ στέλνει έγγραφο στον Δήμο Σπατών - Αρτέμιδος να διακόψειτην διπλή διαγράμμιση, να μπει ειδική σήμανση ενώ θα εξετάσει την μεταφορά του τέρματος της κυκλικής λεωφορειακής γραμμής 323 στον Αγ. Νικόλαο στο τέρμα της λεωφ. γραμμής 305, χωρίς όμως και πάλι να λαμβάνει υπόψιν την επικινδυνότητα και την στενότητα του οδοστρώματος για αρθρωτό λεωφορείο 18μ.

<< Το λεωφορείο αρχικά βγαίνει εκτός οδοστρώματος, κάνει αποβίβαση και κατόπιν κάνει αναστροφή καλύπτοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας τα οποία παραμένουν κλειστά για περίπου μισό λεπτό μέχρι να ολοκληρώσει, πολλές φορές το βαγόνι παραμένει κλείνοντας το ένα ρεύμα κυκλοφορίας καθώς η νοοτροπία των επιβατών να ΄΄ ορμάνε ΄΄ στις πόρτες του λεωφορείου για να πιάσουν θέση κατεβαίνοντας κάτω από το πεζοδρόμιο, δεν το αφήνουν καν να ολοκληρώσει. >> 

Σύμφωνα τώρα με την απόφαση του ΟΑΣΑ διαπιστώσαμε λάθη στην τοποθέτηση της σήμανσης από την μία πλευρά στο σημείο αποβίβασης καθώς η πινακίδα Ρ-40 απαγορεύεται η στάση και στάθμευση και Κ-25 προσοχή άλλοι κίνδυνοι ... δεν είναι καν σωστά τοποθετημένες καθώς για να προειδοποιήσεις ένα όχημα για διάφορους κινδύνους θα πρέπει να τοποθετηθεί πινακίδα αρκετά μέτρα πριν τον κίνδυνο και όχι ακριβώς στην κολόνα της στάσης όπου όταν θα είναι σταθμευμένο το λεωφορείο και ετοιμάζεται για αναστροφή δεν είναι ορατή, επίσης η πινακίδα Ρ-40 ( η απαγόρευση ισχύει από την θέση της πινακίδας μέχρι το επόμενο σημείο συνάντησης με οδό ) θα έπρεπε να είναι στην αρχή του σημείου που βγαίνει το λεωφορείο εκτός οδοστρώματος για αποβίβαση επιβατών και όχι επίσης στην κολόνα της στάσης.

Και πάλι όμως με τα μέτρα αυτά η επικινδυνότητα παραμένει και εμείς για να βοηθήσουμε αν και δεν είναι η δουλειά μας, προτείνουμε τη λύση η οποία θα εξαλείψει το πρόβλημα :

  • Άνοιγμα του χώρου που βρίσκεται στο σημείο της επιβίβασης ( το οποίο θα πρέπει να ασφαλτοστρωθεί ), όπου βρίσκεται η τσιμεντένια στάση και η χημική τουαλέτα. Ο χώρος σύμφωνα με πληροφορίες από δημοτικό σύμβουλο του συγκεκριμένου Δήμου ανήκει στον Δήμο Σπατών - Αρτέμιδας.
  • Φωτεινοί σηματοδότες εμπρός και πίσω από το σημείο αναστροφής με διάβαση πεζών. Οι φωτεινοί σηματοδότες θα ενεργοποιούνται να σταματούν τα οχήματα όταν το λεωφορείο εισχωρήσει στο σημείο της αποβίβασης με ειδικούς αισθητήρες και φανάρι όπου θα ειδοποιεί τον οδηγό του λεωφορείου να ξεκινήσει  με ασφάλεια την αναστροφή. 
  • Στο σημείο υπάρχουν και δημοτικές τουαλέτες οι οποίες είναι ημιτελείς και μπορούν να αξιοποιηθούν με ταυτόχρονη κατάργηση της χημικής τουαλέτας ενώ όταν ανοίξει ο χώρος μπορεί να προστεθεί και χώρος αναμονής οδηγών με ψύκτη νερού και να γίνει ένα πρότυπο τέρμα λεωφ. γραμμής. Να σημειώσουμε ότι οι παροχές ρεύματος και νερού υπάρχουν στο σημείο. 

Με απλές κινήσεις και πραγματική αυτοψία των αρμόδιων φορέων, θα μπορούσε να δοθεί η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, όμως κανείς δεν ενδιαφέρεται γιατί πολύ απλά εμείς οι οδηγοί τους κάνουμε την δουλειά, βάζοντας σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα αλλά και των συνανθρώπων μας διακινδυνεύοντας καθημερινά παραβιάζοντας τον κ.ο.κ .




Στο ίδιο αίτημα ο συνάδελφος ενημερώνει για ακόμη ένα καθημερινό πρόβλημα που δημιουργείται στην Λ/Γ 305 μέσα στα Σπάτα, όπου λόγω παράνομων παρκαρισμένων επί της οδού Αγ. Δημητρίου έξω από κατάστημα Τράπεζας, αναγκάζεται ο οδηγός να κινείται στο αντίθετο ρεύμα κατεύθυνσης χωρίς ορατότητα λόγω της στροφής που ακολουθεί ! Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα ...






Δείτε παρακάτω τα έγγραφα