Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για ΕΥΑΘ και ΟΑΣΘ: Ο Μακρόν έρχεται Θεσσαλονίκη για τη σύμπραξη ΕΥΑΘ-Suez



Με… βαρύ χαρτοφύλακα έρχεται ο Μακρόν στην Ελλάδα. Αφού πρώτα πατήσει πόδι στην Αθήνα, αναμένεται να πάει Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει επαφές τόσο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και με στελέχη της ΕΥΑΘ, προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις και η γαλλική εταιρία Suez να αναλάβει μαζί με το ελληνικό δημόσιο, το νερό της Θεσσαλονίκης.


Μάλιστα μαζί με τον Μακρόν θα υπάρχει και ένα μεγάλο κλιμάκιο με Γάλλους επιχειρηματίες, που θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Οι πληροφορίες του σάιτ μας, newreport.gr, αναφέρουν ότι οι Γάλλοι ποτέ δεν ήθελαν την ΕΥΑΘ για «πάρτη» τους, αλλά όπως έχει δηλώσει και στο πρόσφατο παρελθόν στέλεχος της γαλλικής Suez, «εμείς δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, αλλά για μια σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ένα μικτό σχήμα όπως έχουμε τα πολλά επιτυχημένα προηγούμενα σχήματα σε όλη την Ευρώπη αφού το νερό και τα πάγια της εταιρείας θα παραμείνουν σταθερά στα χέρια του κράτους».

Η ιστορία Suez-ΕΥΑΘ δεν είναι καινούρια. Υπήρχε ενδιαφέρον από το 2014, όταν η γαλλική εταιρία είχε δημιουργήσει σύμπραξη με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για να μπουν στην ΕΥΑΘ.

Πηγές που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, μιλώντας στο newreport.gr, ξεκαθαρίζουν ότι οι Γάλλοι ήθελαν την ελληνική εταιρεία να μεσολαβεί προκειμένου να πατήσουν «πόδι» στην ΕΥΑΘ, αλλά μέχρι εκεί. Με λίγα λόγια, τους ήθελαν για «πορτιέρηδες» και όχι για συμμετοχή στην ιδιωτικοποίηση…

Για την ΕΥΑΘ, οι Γάλλοι υποστήριζαν το 2014 ότι κατά τα πρώτα πέντε χρόνια διαχείρισης από το νέο σχήμα θα δημιουργηθούν 2.000 – 4.000 θέσεις εργασίας και δεν αποκλείει να χρησιμοποιηθεί η εταιρεία της Θεσσαλονίκης ως «όχημα» για επέκταση του γαλλικού ομίλου στα Βαλκάνια στα οποία δεν έχει σήμερα παρουσία.

Μόνο με ΣΔΙΤ

Οι Γάλλοι από την πρώτη στιγμή είχαν προτείνει μοντέλο Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) για την ΕΥΑΘ. Η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ που τοποθετήθηκε με άτομα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ανέλαβαν την εταιρία με την προοπτική να την ξεπουλήσουν, καθώς αυτός είναι και ο σκοπός τους, αν και υπάρχουν κάποιες μικρές αντιδράσεις, χωρίς όμως να είναι και τόσο δυνατές για να αλλάξουν την κυβερνητική γραμμή υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.

Η ατζέντα του Μακρόν για ΟΛΘ και ΟΑΣΘ

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται ανακοινώσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο, σχετικά με τον ΟΛΘ. Γαλλικές επενδύσεις στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα επιχειρηματικά θέματα που φιγουράρουν υψηλά στην ατζέντα Μακρόν.

Παραλλήλως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει από γαλλικής πλευράς και για τα logistics (αναμένονται επίσης ανακοινώσεις για το ζήτημα αυτό) τα οποία συνδέονται άμεσα με λοιπές μεταφορές πέραν του ΟΛΘ, ήτοι και με τον ΟΑΣΘ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γαλλικής πλευράς εντοπίζεται και σε θέματα Ενέργειας, Υποδομών καθώς και χρηματοδότησης Start up (νεοφυών επιχειρήσεων).

Σε πολιτικό επίπεδο

Σε πολιτικό επίπεδο, Τσίπρας και Μακρόν, αναμένεται να επιδοθούν σε «ζυμώσεις» για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» , την ασφάλεια , Οικονομία , ό,τι διατρέχει εν πάση περιπτώσει την ευρωπαϊκή ατζέντα, στην οποία ο προσφάτως εκλεγείς Γάλλος πρόεδρος αναζητά «ηγετικό» ρόλο προκειμένου να ενδυναμώσει το εξαιρετικά γρήγορα τρωθέν πολιτικό του προφίλ.

Το δόγμα Ελλάς-Γαλλία συμμαχία

Όπως μεταδίδει το capital το δόγμα … Ελλάς- Γαλλία, συμμαχία, αναμένεται να ξεδιπλωθεί με τυμπανοκρουσίες τόσο από τα Ηλύσια Πεδία όσο και από το Μαξίμου, σε μια σειρά συμπράξεων που θα αφορούν τους τομείς:

Επενδύσεις

*Στήριξη επενδυτών σε νεοφυείς επενδύσεις ( Start ups).

*Στήριξη  μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

*Προώθηση της διαχείρισης δημόσιων υπηρεσιών (μέσω υπαρχόντων σχεδίων παραχώρησης, όπως αυτά των αυτοκινητοδρόμων ή της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου), τομέα στον οποίο η ικανότητα και η εμπειρία των γαλλικών επιχειρήσεων είναι ανεγνωρισμένη•
*Ταχεία ενεργοποίηση του δεύτερου πυλώνα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institute for Growth, IfG), που αφορά στην κεφαλαιακή χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την κινητοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων από Ελλάδα, Γαλλία και τρίτες χώρες και θεσμούς.

*Συμμετοχή γαλλικών εταιρειών σε αποκρατικοποιήσεις ( Διαχείριση υδάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, για τις οποίες εξετάζεται νέο σχήμα, καθώς και οι σιδηρόδρομοι (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ).

Ενέργεια

•    Στήριξη επενδυτικών σχεδίων στην εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική, η γεωθερμία και η βιομάζα, με έμφαση στην τεχνολογία υβριδικών συστημάτων και αποθήκευσης για αυτόνομα συστήματα.

•    Συμπράξεις για τη δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμό ενεργειακών δικτύων, με έμφαση στην τεχνολογία των έξυπνων δικτύων.

•    Κοινά σχέδια  διαχείρισης και αξιοποίησης απορριμμάτων και αποβλήτων, καθώς και διαχείρισης των υδάτων.

•    Τεχνική συνεργασία στους τομείς προστασίας των ακτών, διαχείρισης των δασών, των εθνικών δρυμών και των προστατευόμενων περιοχών.

Συνεργασία ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων  για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: διασύνδεση δικτύου ηλεκτρισμού στις Κυκλάδες, σχέδιο διασύνδεσης ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη, εκσυγχρονισμός των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού/υποσταθμοί.

•    Συνεργασία για τη διαφοροποίηση πηγών και διαδρόμων προμήθειας φυσικού αερίου προς τη Νότια Ευρώπη: κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), σχέδια διασύνδεσης δικτύων φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, Ελλάδας και Ιταλίας και Κύπρου-Ελλάδας, αύξηση δυναμικότητας αεριοποίησης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Ρεβυθούσας και κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

•    Προώθηση επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στις δύο χώρες, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αειφορίας.

•    Αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων που έχουν ως έργο την προώθηση χρήσης των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το ελληνικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η γαλλική Υπηρεσία για το Περιβάλλον και τη Χρηστή Διαχείριση της Ενέργειας (ADEME).

Μεταρρυθμίσεις

Εντατικοποίηση στη συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας στην τεχνική βοήθεια που παρέχει η δεύτερη για:

•     Μεταρρύθμιση του κράτους και καταπολέμηση της φορολογικής απάτης ( Σε αμφότερους τους τομείς αυτούς, η Γαλλία δραστηριοποιείται από το 2010).

•    Τα σχέδια δημιουργίας Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

•    Επέκταση τεχνικής βοήθειας  στο πλαίσιο του συντονισμού που διασφαλίζει η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS σε τομείς όπως , η υγεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και η μεταρρύθμιση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (αποσαφήνιση κατανομής αρμοδιοτήτων, ίδιοι πόροι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύσταση ουσιαστικού απολογιστικού ελέγχου νομιμότητας, κατ’ απονομή διαχείριση δημοσίων υπηρεσιών, εθνική αναπτυξιακή τράπεζα κλπ).

•    Σύσταση ενός καθεστώτος πιστοποίησης ξενοδοχείων, όπου σήμερα παρατηρούνται ελλείψεις, σε μια καλύτερη συνεργασία Κράτους-Περιφερειών-Δήμων ή στη δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Τουρισμού, για την προώθηση καλύτερης συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής (μεταποίηση, σήμανση, προστατευόμενες ονομασίες κλπ.).

Τουρισμός

* Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτικός, ο γαστριμαργικός ο ιαματικός, και ο οικολογικός τουρισμός, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

* Προώθηση του τουρισμού τρίτης ηλικίας, σε συνδυασμό με την περαιτέρω ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο ιατρικός και ο ιαματικός τουρισμός, καθώς και η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την παραχείμαση Γάλλων πολιτών τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα·

* Προώθηση ανταλλαγών τεχνογνωσίας στο πεδίο του πολιτιστικού τουρισμού·
της ενθάρρυνσης ανταλλαγής τεχνογνωσίας και πρακτικής εμπειρίας μεταξύ των οργανισμών και των θεσμικών οργάνων των δύο χωρών .

* Ανάπτυξη στην Ελλάδα εξειδικευμένων τουριστικών κλάδων στους οποίους η Γαλλία διαθέτει πολύτιμη εμπειρία (για παράδειγμα, στον ξενοδοχειακό κλάδο: πιστοποίηση, αρχιτεκτονική και σχέδιο, εσωτερική διακόσμηση, υπηρεσίες)·

* Δημιουργία προγραμμάτων ανταλλαγής σπουδαστών, εκπαιδευτών και εμπειρογνωμόνων των αντίστοιχων τουριστικών επαγγελματικών σχολών τους, καθώς και τη διοργάνωση σεμιναρίων για στελέχη του τουρισμού, με έμφαση στην εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας από Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου.