Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Στις 14 Σεπτεμβρίου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ περνά στoυς Ιταλούς με προίκα νέες γραμμές



Με πρώτη "προίκα" τη νέα ηλεκτροκινούμενη διπλή γραμμή από την Τιθορέα ως το Λιανοκλάδι εισέρχεται στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο και συγκεκριμένα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ η Ferrovie Dello Stato Italiane. 


Όπως έγινε γνωστό, οι πολύκροτες υπογραφές για την μεταβίβαση του 100% των μετοχών της σιδηροδρομικής εταιρείας στους Ιταλούς θα γίνει όπως όλα δείχνουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο από το ρεπορτάζ δεν προκύπτει ότι αυτό θα γίνει στα πλαίσια του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας στην πόλη της Κέρκυρας, ενώ πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ δεν επιβεβαίωσαν την ημερομηνία. 

Την είδηση πάντως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης, σε συνέντευξη τύπου στα πλαίσια της 82ης ΔΕΘ, ο οποίος επίσης εξήγγειλε και τη λειτουργία της αναβαθμισμένης γραμμής μήκους 52χλμ που θα μειώσει σε πρώτη φάση το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη κατά 60 λεπτά σε 4 ώρες και 30 λεπτά ενώ με την παράδοση και του τμήματος Λιανοκλάδι-Δομοκός η χρονοαπόσταση θα είναι 3 ώρες και 25 λεπτά. 

Εδώ, φυσικά να πούμε πως οι Ιταλοί έρχονται σε μία εποχή, όπου πολλά έργα ολοκληρώνονται και παραδίδονται και η "προίκα" θα μεγαλώσει και άλλο με τη λειτουργία στις αρχές του χρόνου του Θριάσιου Πεδίου, της επίσης νέας γραμμής Κιάτο-Αίγιο, ενώ θα παραλάβει εξηλεκτρισμένη τη γραμμή Αθήνα-Πειραιάς και Πολύκαστρο-Ειδομένη. Αυτά τα έργα θα την βοηθήσουν στην γρήγορη αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών κάτι που μέχρι σήμερα είναι πρακτικά αδύνατο λόγω των πολλών έργων. Άλλωστε δεν έχουν περάσει ούτε καν 2 μήνες από την λειτουργία νέων αποβαθρών με ηλεκτροκίνηση του Κεντρικού Σταθμού της Αθήνας και της μετατροπής του σε αφετηρία για τα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, 13 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του.

Να σημειώσουμε ότι η καθυστέρηση στις υπογραφές υπήρξε λόγω της αναγκαιότητας έγκρισης από το ΣτΕ σχετικής απόφασης για την επιδότηση έως και 50εκατ.ευρώ για τους επόμενους 12 μήνες των λεγόμενων "άγονων γραμμών". Η σχετική έγκριση έγινε εφικτή μόλις την περασμένη εβδομάδα.  

Επίσης στην ίδια συνέντευξη τύπου έγινε παρουσίαση σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες όπου ο επιβάτης θα μπορεί να κλείσει και να εκτυπώσει το εισιτήριο του μέσω διαδικτύου από κομπιούτερ, ταμπλετ ή κινητά ακόμα και την ίδια μέρα αναχώρησης του τρένου (με την προϋπόθεση να υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια).

Εξέλιξη θα έχουμε και στον τομέα του ελέγχου των εισιτηρίων καθώς αυτά τα ηλεκτρονικά εισιτήρια (αλλά και τα κλασσικά εκτυπωμένα από το σταθμό) θα ελέγχονται με φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως γίνεται εδώ και χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Πάντως εδώ αξίζει να επισημάνουμε και την έλλειψη αυτόματων πωλητών εισιτηρίων στους κεντρικούς Σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονικη, Λάρισα, Πειραιάς, Λιανοκλάδι, Κατερίνη) που μοιάζουν με ΑΤΜ καθ που υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια σε άλλες Ευρωπαϊκές Σιδηροδρομικές εταιρείες,

Η έλευση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχει διαρρεύσει πως πρόκειται να επενδύσει 500εκατ.ευρώ ελπίζεται πως θα είναι η αρχή για να υπάρξουν μία σειρά από αναβαθμίσεις στην παροχή των σιδηροδρομικών υπηρεσιών.

Οι Ιταλοί πάντως θα έχουν μπροστά τους δύσκολες μέρες καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν άμεσα την μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό που αναμένεται να γίνει πιο έντονη με "αρπαγές" μηχανοδηγών από τις νέες εμπορικές εταιρείες PEARL και Goldair Cargo, την έλλειψη τροχαίου υλικού και την έλλειψη ισχυρού marketing που τελικά θα φέρει ξανά τον κόσμο πίσω στα τρένα.