Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Σπίρτζης για ηλεκτρ. εισιτήριο: Προτιμότερη μία ταλαιπωρία 4-5 ημερών, παρά να συνεχίσουν τα πλαστά



Ο υπουργός Μεταφορών καταλόγισε πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν προχώρησε ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό εισιτήριο - Για το Ελληνικό σχολιάζει: «Η μπάλα στα πόδια τού επενδυτή»


Για το εύρος της δραστηριότητας του κυκλώματος με τα πλαστά εισιτήρια και τις πλαστές κάρτες αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, την ίδια ώρα που αφήνει σαφείς αιχμές  για τους λόγους που επί σειρά ετών έμενε κολλημένος ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. 


Ο Χρήστος Σπίρτζης, κατά την συνεδερίαση της Επιτροπής Ακροάσεων της Βουλής, έκανε ειδική μνεία και στην έρευνα των εισαγγελικών Αρχών για τα πλαστά εισιτήρια στη ΣΤΑΣΥ, πιθανολογώντας σφόδρα ότι η υπόθεση ακουμπάει την ΟΣΥ.

Αναφέρθηκε δε και στην εξάρθρωση κυκλώματος εργοστασίου που τύπωνε πλαστά εισιτήρια. 
Ο υπουργός Υποδομών αναγνώρισε ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα στο ένα από τα εννέα κέντρα που εκδίδουν ηλεκτρονικές κάρτες, ωστόσο δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η διαδικασία θα προχωρήσει, αν και «υπάρχουν αντιστάσεις» για την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών εισιτηρίων. 

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα προτιμήσει να αναλάβει το πολιτικό κόστος, σε σχέση με τους πολίτες που θα σπεύσουν τις τελευταίες ημέρες να εκδώσουν την ηλεκτρονική τους κάρτα, και άρα θα υπάρξει μια ταλαιπωρία τεσσάρων-πέντε ημερών, παρά να συνεχίσουν τη δράση τους τα δωμάτια των πλαστών εισιτηρίων και καρτών.

Όσο για τις αντιδράσεις εργαζομένων, ο υπουργός είπε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε όσους θέλουν να συνεχίσει η έκδοση πλαστών εισιτηρίων και καρτών, επισημαίνοντας ότι για τους υπαλλήλους που αρνούνται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κάνουν τη δουλειά τους «υπάρχει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και υπάρχουν οι πρόνοιες του πειθαρχικού δικαίου».

«Υπάρχουν σωματεία και συνδικαλιστές που θέλουν να πάει η κοινωνία παρακάτω, και αυτούς τους τιμούμε. Υπάρχουν και άλλοι που λειτουργούν με τον τρόπο που εξέθρεψε αρνητικά φαινόμενα. Αυτές τις ομάδες δεν θα τις καλύψουμε» προειδοποίησε ο υπουργός και θύμισε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ και ο φάκελος θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα. «Δεν πρόκειται να χαριστούμε ούτε μία ημέρα για να αφήσουμε περιθώριο σε όσους συνεχίζουν να θέλουν να πουλιούνται πλαστές κάρτες και πλαστά εισιτήρια» είπε ο κ. Σπίρτζης.

Καταλόγισε επίσης πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν προχώρησε ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, σημειώνοντας ότι ο σημερινός γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, ως πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, αν και είχε εκθέσεις στη ΣΤΑΣΥ για το πως πρέπει να προχωρήσει, δεν είχε για αρκετά χρόνια ανταποκριθεί στις εισηγήσεις.

Ο κ. Σπίρτζης, ρωτήθηκε από τον Χρ. Σταϊκούρα για τη ληξιπρόθεσμα χρέη του Οργανισμού. «Από τα 120 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμα το 2015, το 2016 μειώθηκαν στα 55 εκατομμύρια και σήμερα είναι στα 12,7 εκατομμύρια» είπε ο κ. Σπίρτζης, ενώ αναφερόμενος στο στόλο των λεωφορείων ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχει έναν φάκελο με στοιχεία που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο δεν φτιάχνονται λεωφορεία στις βάσεις της ΟΣΥ, σε συγκεκριμένα αμαξοστάσια, αν και υπάρχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά, προκειμένου να σαμποτάρεται το έργο και ο αριθμός των λεωφορείων.

Σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, ο υπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προχωρήσει τον διαγωνισμό που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, έγινε διαπραγμάτευση που άλλαξε επί τα βελτίω πολύ σημαντικά ζητήματα και τώρα είναι η μπάλα στα πόδια τού επενδυτή. Τώρα θα δούμε πως ο τομέας αυτός θα ανταποκριθεί γρήγορα στο να μπούνε οι μπουλντόζες».