Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Business plan έως το Απρίλιο από τις ΔΕΚΟ που εποπτεύει ζήτησε το υπερΤαμείο (ΕΕΣΥΠ)



Η Ελλάδα δεν θα υπαναχωρήσει από το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων μετά τη λήξη του προγράμματος, δήλωσε, σε συνέντευξή της, στο Reuters η Ράνια Αικατερινάρη.


Η διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη να προχωρήσει τις υποθέσεις που συμφώνησε με τους δανειστές και ότι στόχος είναι να συγκεντρωθούν 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2019.

«Δεν μπορώ να πω ότι βλέπω κάποιο ρίσκο τώρα», απάντησε στο αν υπάρχουν κίνδυνοι για το πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι αυξανόμενα οι Ελληνες κατανοούν «την αποστολή και την αξία που μπορεί να φέρει ένας οργανισμός, όπως το Υπερταμείο».

«Πιστεύω ότι [οι ιδιωτικοποιήσεις] έχουν ωριμάσει στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων», υποστήριξε.

Το Ταμείο στοχεύει να βελτιώσει την κεφαλαιακή δομή των εταιρειών που εποπτεύει εντός της επόμενης διετίας, πριν τις αναδιαρθρώσει σε διάστημα τριών-πέντε ετών.

«Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προϋποθέτει ότι έχει λύσει κάποια από τα καυτά θέματα… εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, όπως η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η καλύτερη διαχείριση πόρων και η αντιμετώπιση θεμάτων συλλογής εσόδων», τόνισε.

Το Ταμείο έχει ξεκινήσει να δίνει κατευθυντήριες γραμμές σε κρατικές επιχειρήσεις που εποπτεύει που είναι «στα μέτρα τους» και όχι «ευσεβείς πόθοι», δήλωσε, ζητώντας να υποβάλλουν επιχειρησιακά πλάνα έως τον Απρίλιο, ώστε να γίνουν βιώσιμες, περισσότερο αποδοτικές και ανταγωνιστικές.

«Συχνά είναι ο φόβος της αλλαγής, ο φόβος του νέου», υποστήριξε.

«Πολλές επιχειρήσεις… θέλουν να αλλάξουν και να προχωρήσουν στην επόμενη ημέρα, γιατί αισθάνονται ότι, διαφορετικά, δεν θα είναι βιώσιμες», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των ΔΕΚΟ που εποπτεύει η ΕΕΣΥΠ είναι ο ΟΑΣΑ, η ΣΤΑΣΥ, η ΟΣΥ και τα ΕΛΤΑ.