Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Στο τραπέζι και το leasing για την αγορά των νέων λεωφορείων της ΟΣΥ



Τη περίοδο αυτή ολοκληρώνονται οι τεχνικές προδιαγραφές του σχετικού διαγωνισμού, για τον οποίο υπάρχουν εισηγήσεις στον Οργανισμό, ώστε να προβεί στη μέθοδο του leasing, αντί της αγοράς των νέων λεωφορείων.


Η μέθοδος αυτή συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως την μετακύληση του κόστους συντήρησης στον ιδιώτη, μέσω του ετήσιου μισθώματος. Φυσικά είναι μέσα στην γενικότερη δέσμη ιδεών για την επόμενη μέρα στις οδικές συγκοινωνίες και οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο θα ληφθούν σύντομα.

Πρόκειται για ακόμα μία προσπάθεια να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος για να μπορέσει πο γηρασμένος στόλος οχημάτων της ΟΣΥ να εκσυγχρονιστεί. Να θυμίσουμε πως σχετική για την προμήθεια νέων οχημάτων έχει να γίνει από το 2005.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος ηλικίας των θερμικών λεωφορείων είναι πάνω από 13 έτη και των τρόλεϊ πάνω από 14 έτη. Ωστόσο, ο ΟΑΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κατάφερε να εξασφαλίσει 30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την αγορά 92 λεωφορείων σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Η προμήθεια αφορά σε 20 οχήματα μεσαίου μεγέθους, 60 οχήματα μεγάλου μεγέθους (αρθρωτά) και 12 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που θα διαθέτουν αυτονομία κίνησης.

Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, γίνεται προσπάθεια να γίνει επιπλέον των παραπάνω μία συντονισμένη κίνηση για τον ριζικό εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων της ΟΣΥ καθώς γίνεται προσπάθεια και μέσω του CEF (Συνδέοντας την Ευρώπη) και μέσω του CTF (Clean Transport Falities) να βρεθούν επιπλέον κονδύλια ούτως ώστε σε συνδυασμό με τα όλο και επεκτεινόμενα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας, το 2020-2021 η πρωτεύουσα να έχει έναν από τους νεότερους στόλους λεωφορείων στην Ευρώπη.