Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Βόλτα στην... Ιστορία θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν οι κάτοικοι της Καστέλλας




"Σεργιάνι" στους δρόμους της Καστέλλας, θα κάνουν την Κυριακή τρία ιστορικά οχήματα των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), που θα ανοίξουν τις βαριές πόρτες τους και θα "ταξιδέψουν" τους επιβάτες στο παρελθόν. 


Τα οχήματα, "πιστά" στο καθιερωμένο επετειακό τους δρομολόγιο, την Κυριακή των Βαΐων θα ανάψουν τις μηχανές τους στην αφετηρία της γραμμής "20" του τρόλεϊ στο Νέο Φάληρο για να καταλήξουν στο Πασαλιμάνι.

Πρώτο θα "παρελάσει" ένα φρεσκοβαμμένο τρόλεϊ με αριθμό κυκλοφορίας 704, κατασκευασμένο το 1938 στα εργοστάσια της Fiat. Πρόκειται για ένα από τα συνολικά 12 μεταπολεμικά τρόλεϊ που "όργωναν" τους δρόμους του Πειραιά από το 1948 έως το 1983 και το μοναδικό που κατάφερε να "διασωθεί". Πίσω του θα ακολουθήσει το σοβιετικό τρόλεϊ 3077 της σειράς ZIU-9B-1, που το παρέλαβε ο ΗΛΠΑΠ το 1983.

Τα συγκεκριμένα τρόλεϊ έφτασαν στην Ελλάδα σε τέσσερις παρτίδες από το 1977 έως και το 1990 και αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση, το 2004. Την τριάδα θα συμπληρώσει ένα πετρελαιοκίνητο λεωφορείο - σύμβολο της ελληνικής αμαξοποιίας, κατασκευασμένο το 1958, που ανήκε στο 4ο ΚΤΕΛ Αθηνών και τις δεκαετίες του '60 και του '70 είχε αναλάβει την καθημερινή μετακίνηση χιλιάδων κατοίκων της πρωτεύουσας. Το σασί του λεωφορείου, μάρκας Scania-Vabis, που εκτέλεσε το τελευταίο δρομολόγιο τον Αύγουστο του 1981 και σήμερα φυλάσσεται στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, στου Ρέντη, έστησε ο δεξιοτέχνης αμαξοποιός Ιωάννης Φίτσιος. Τα ιστορικά οχήματα θα εκτίθενται στο προαύλιο του αμαξοστασίου Νέου Φαλήρου για όσους θέλουν να τα δουν από κοντά και να τα φωτογραφίσουν. Η βόλτα θα αρχίσει στις 11:30 και θα τηρηθεί λίστα επιβατών.