Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Ελλάς το μεγαλείο σου: Αλαλούμ στο μετρό με τις κλειστές μπάρες



Δύσκολο φαίνεται να είναι και στην πράξη το καθολικό κλείσιμο των θυρών, αφού το χθεσινό «πείραμα» του ΟΑΣΑ να κατεβάσει όλες τις μπάρες σε 13 σταθμούς του μετρό ανέδειξε τα προβλήματα που κρύβονται επιμελώς κάτω από το χαλί.


Παρά το εύλογο διάστημα που έχει περάσει, μεγάλη μερίδα επιβατών αδυνατεί να εναρμονιστεί με το νέο σύστημα και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να ζητούνται οδηγίες από τους υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ ακόμη και για το πώς γίνεται η επικύρωση της κάρτας.

Πρωταγωνιστές βέβαια του αλαλούμ που δημιουργήθηκε, και το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί πιθανότατα και σήμερα σε 4 σταθμούς του ΗΣΑΠ, ήταν και όσοι εισιτηριοδιαφεύγουν συστηματικά. Οι συνεχείς παρατάσεις της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχουν δημιουργήσει αίσθημα «ασφάλειας», καθώς οι έλεγχοι είναι μηδενικοί.

Ετσι, με τη νοοτροπία αυτή και μη γνωρίζοντας την απόφαση να κλείσουν οι θύρες, έμειναν εγκλωβισμένοι εντός των σταθμών. Βέβαια, υπήρξαν και πολλοί οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τα λίγα δευτερόλεπτα που μένουν ανοιχτές οι θύρες και «πέρασαν» πίσω από τους νόμιμους. Μαζί με όσους εγκλωβίστηκαν βρέθηκαν και οι άνεργοι και τα ΑμεΑ που δεν έχουν παραλάβει, 2 μήνες μετά, τις κάρτες ελευθέρας.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, πάντως, η διαδικασία κινήθηκε σε γενικές γραμμές ομαλά, ενώ εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του μήνα που θα κλείσουν οριστικά οι μπάρες σε όλους τους σταθμούς, όπως έχει δηλώσει άλλωστε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, οι πολίτες θα έχουν εκπαιδευτεί πλήρως στο νέο σύστημα.

Αντίθετοι στην αισιοδοξία της διοίκησης εμφανίστηκαν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ καθώς, όπως αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο, εντόπισαν βασικά προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη προσωπικού. Μάλιστα, εικάζουν ότι «αν προέκυψαν τέτοια ζητήματα τώρα, σε μόλις 13 σταθμούς, όταν θα κλείσουν οι πύλες και στις 3 γραμμές, οι επιβάτες θα υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία».

Την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού επικαλέστηκε και η ΣΤΑΣΥ, με αφορμή την προγραμματισμένη 24ωρη απεργία του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) που έγινε τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των εργαζομένων. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για «προσχηματική και αδικαιολόγητη απεργία που ταλαιπώρησε αδίκως το επιβατικό κοινό της Αθήνας».

Αναλυτικότερα, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ τονίζει ότι από τους 1.845 εργαζόμενους που έπρεπε να προσέλθουν στην εργασία τους παρουσιάστηκαν και εργάστηκαν 1.585 εργαζόμενοι, ενώ μόλις 260 ήταν αυτοί που απήργησαν, δηλαδή ποσοστό 14%. «Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι από τα 721 μέλη του ΣΕΛΜΑ που έπρεπε χθες να εργαστούν, προσήλθαν στην εργασία τους και εργάστηκαν 466 εργαζόμενοι, γεγονός που καταδεικνύει ότι η απεργία και τα προσχηματικά αιτήματά της είχαν μικρή απήχηση ακόμη και μεταξύ των μελών του σωματείου που την προκήρυξε».

Ποιοι σταθμοί έχουν κλείσει όλες τις μπάρες

Στη γραμμή 2:

Σεπόλια, Αττική, Μεταξουργείο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Συγγρού – Φιξ, Αγιος Ιωάννης και Δάφνη.

Στη γραμμή 3:

Ευαγγελισμός, Αμπελόκηποι, Πανόρμου, Κατεχάκη, Εθνική Αμυνα.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά κλειστοί αλλά με ανοιχτή την πύλη των ΑμεΑ είναι οι σταθμοί: Ανθούπολη, Στ. Λαρίσης, Περιστέρι, Ηλιούπολη, Αλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Αγ. Μαρίνα, Κεραμεικός, Μέγαρο Μουσικής, Χολαργός, Νέος Κόσμος, Νομισματοκοπείο, Αγ. Παρασκευή, Χαλάνδρι, Αγιος Αντώνιος, Αεροδρόμιο, Δουκίσσης Πλακεντίας, Ελαιώνας, Αγιος Δημήτριος και Αιγάλεω.

Στη γραμμή 1, δηλαδή στον ΗΣΑΠ, έχουν κλείσει οι μπάρες σε Ταύρο, Αγιο Νικόλαο, Μαρούσι και ΚΑΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας θα κλείσουν όλες οι μπάρες, συν δηλαδή την πύλη των ΑμεΑ.