Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

ΟΣΥ: Οι οδηγοί «αναζητούν» λεωφορεία και οι επιβάτες «στοιβάζονται» στις στάσεις



Της Μαρίας Μόσχου
Περίπου 16 οδηγοί σε τρία αμαξοστάσια περίμεναν τη Δευτέρα 25 Ιουνίου να βρεθεί ένα λεωφορείο προκειμένου να υλοποιήσουν τη βάρδιά τους. Την Δευτέρα 2 Ιουλίου οι οδηγοί που … αναζητούσαν λεωφορεία ήταν περίπου 35.  


Την ίδια στιγμή χιλιάδες επιβάτες περιμένουν ακόμα και μία ώρα στην στάση για να περάσει ένα λεωφορείο καθώς πλέον τα καθημερινά δρομολόγια έχουν την συχνότητα του Σαββατοκύριακου. Οι καθυστερήσεις μάλιστα κορυφώνονται με την εφαρμογή του μέτρου της επιβίβασης από την μπροστινή πόρτα.

Παρά το γεγονός ότι στις 25 Ιουνίου  είχε ανακοινωθεί από τον ΟΑΣΑ ότι ξεκίνησε η εφαρμογή του θερινού προγράμματος σε λεωφορεία και τρόλεϊ ωστόσο οι οδηγοί δεν είχαν λεωφορείο για να εκτελέσουν δρομολόγια.

Η έλλειψη ανταλλακτικών από τη μία αλλά και η ανακατάταξη των λεωφορείων στα αμαξοστάσια λόγω του κλεισίματος του Ελληνικού δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση ακόμα και του θερινού προγράμματος.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του θερινού προγράμματος «Ένα» σημαίνει μείωση 30% του καθημερινού έργου με βάση το χειμερινό πρόγραμμα. Αλλά η έλλειψη λεωφορείων οδήγησε ακόμα και σε αυτό το μειωμένο έργο περίπου 15 οδηγούς σε «ακινησία». Συγκεκριμένα στο αμαξοστάσιο της Π. Ράλλη περίπου δέκα οδηγοί δεν είχαν λεωφορείο για να κάνουν τα προγραμματισμένα δρομολόγια, στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας τέσσερις οδηγοί και στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού δύο οδηγοί.  Η μεγάλη διαφορά στο αμαξοστάσιο της Π. Ράλλη έγκειται στο γεγονός ότι πλέον έχουν μεταφερθεί εκεί μόνο 18μετρα λεωφορεία από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού καθώς σε αυτό  υπήρχε η ανάλογη υποδομή για την συντήρησή τους. Τα λεωφορεία – νταλίκες εκτελούν κυρίως γραμμές – κορμούς που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και διαδρομή από τις τοπικές γραμμές.

Ίδια εικόνα και τη Δευτέρα 2 Ιουλίου όπου στις 8 το πρωί 25 οδηγοί στο αμαξοστάσιο της Π. Ράλλη δεν είχαν λεωφορείο να εκτελέσουν το πρόγραμμα ενώ άλλοι 10 οδηγοί έμεναν … ακινητοποιημένοι στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας.


Όπως αναφέρει μιλώντας στο movenews.gr το μέλος του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων στην ΟΣΥ κ. Φ. Νικολακόπουλος η μεταφορά των 18μετρων λεωφορείων στο αμαξοστάσιο της Π. Ράλλη έχει ήδη επηρεάσει την καθημερινότητα το φετινό καλοκαίρι ωστόσο μεγαλύτερα προβλήματα θα εμφανιστούν με την εφαρμογή του χειμερινού προγράμματος.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το movenews.gr που αναγράφονται στην τηλεματική αναμονή πάνω από μισή ώρα σε γραμμές με αυξημένη κίνηση που το χειμώνα η συχνότητα είναι ακόμα και κάθε 10 λεπτά.

Ενδεικτικά στην  Πλ. Κάνιγγος τρόλεϊ της γραμμής 6 προς Ν. Φιλαδέλφεια η  αναμονή είναι 31 λεπτά, στη στάση Θυμαράκια επί της Λιοσίων  προς Ίλιον αναμονή της γραμμής Γ12 31 λεπτά ενώ της γραμμής 719 36 λεπτά και στην  στάση Αγ. Σπυρίδων επί της οδού Ερατοσθένους στην Αθήνα το τρόλεϊ της γραμμής 11  έχει αναμονή 32 λεπτά.

Σημειώνεται ότι συνήθως, το θερινό πρόγραμμα «Ένα» παραμένει σε ισχύ ως την προτελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και επιστρέφει για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Το θερινό πρόγραμμα ΙΙ, με ακόμα λιγότερα δρομολόγια θα βρίσκεται σε ισχύ από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έως και το τέλος του Αυγούστου.

Αν και τα δρομολόγια μειώνονται στις περισσότερες γραμμές, κάθε καλοκαίρι ενισχύονται τα δρομολόγια του Αεροδρομίου καθώς και τα δρομολόγια προς τις παραλίες.

Ο ΟΑΣΑ έχει ήδη αποφασίσει πως και φέτος θα λειτουργήσει η ενισχυτική λεωφορειακή γραμμή 122Θ ΣΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΒΑΡΚΙΖΑ τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Πηγή