Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Με μετατάξεις κλείνουν τα κενά στις συγκοινωνίες



Με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κενά σε ηλεκτροδηγούς η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, του φορέα που διαχειρίζεται το δίκτυο του μετρό, του Ηλεκτρικού και του τραμ.


Στις δύο γραμμές του μετρό, σε αυτό τον κρίσιμο τομέα, εργάζονται μόνον 225 άτομα, που αναγκάζονται να κάνουν υπερωρίες για να καλύπτονται τα προγραμματισμένα δρομολόγια, κυρίως όμως τα ρεπό και οι άδειες.

Για να βγαίνουν οι βάρδιες, χρειάζονται τουλάχιστον 30 άτομα και οι ανάγκες θα αυξηθούν σε ένα χρόνο, οπότε θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τμήμα της επέκτασης προς Πειραιά, με τρεις νέους σταθμούς.

Οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να μετακινηθούν σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να περάσουν από ειδικά τεστ και πολύμηνη εκπαίδευση και γι’ αυτό η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ετοιμάζεται από τώρα για τις μετατάξεις.

Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αλλάξει η διάταξη του κανονισμού και να αυξηθεί το όριο ηλικίας από τα 40 στα 45 έτη που δεν πρέπει να υπερβαίνει ένας εργαζόμενος για να ενταχθεί στους ηλεκτροδηγούς.

Διαφορετική αντιμετώπιση έχει το Σωματείο Ηλεκτροδηγών, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι 115 εργαζόμενοι.

Η διοίκησή του ετοιμάζεται να συγκαλέσει γενική συνέλευση, με εισήγηση για στάσεις εργασίας και 24ωρη απεργία. Το ίδιο σωματείο είχε οργανώσει στα τέλη Ιουνίου δύο στάσεις εργασίας.

Οι ηλεκτροδηγοί διαμαρτύρονται και για την έλλειψη ανταλλακτικών, θέμα που έχει ήδη αντιμετωπιστεί και είναι σε εξέλιξη οι διεθνείς διαγωνισμοί που προβλέπει η νομοθεσία.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ αυτή τη φορά έχει πάρει απόφαση να σταματήσει η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που το σωματείο προχωρήσει σε κινητοποιήσεις χωρίς να καλύπτονται οι προϋποθέσεις του νόμου, όπως η συμμετοχή του 50%+1 στη γενική συνέλευση και η λήψη απόφασης με την προβλεπόμενη απαρτία.

Η αλλαγή στάση της διοίκησης φαίνεται ότι δεν είναι άσχετη με την τροποποίηση του καταστατικού του ΟΑΣΑ, με την οποία οι συγκοινωνίες εντάσσονται στον πλήρη έλεγχο του Υπερταμείου.

«Είμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Γλυκός, διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ, του φορέα των λεωφορείων και τρόλεϊ.

Αναφέρεται στην υλοποίηση του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα, που εφαρμόζεται από την περασμένη Δευτέρα. Από τα πρώτα στοιχεία της ΟΣΥ, η επικύρωση εισιτηρίων και καρτών αυξήθηκε κατά 100%, ενώ σε ορισμένες γραμμές που συνδέονται με το μετρό και τον Ηλεκτρικό έφθασε και το 300%, καθώς μεγάλο μέρος κατόχων μηνιαίας κάρτας ή επιβατών που είχαν ήδη χρησιμοποιήσει μετρό ή Ηλεκτρικό δεν έκαναν δεύτερη επικύρωση κατά τη μετεπιβίβαση.

«Είμαστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση των οδηγών» σημείωσε ο επικεφαλής της ΟΣΥ και προανήγγειλε ότι από τη Δευτέρα θα αρχίσουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι εισιτηρίων που θα συνοδεύονται και από επιβολή προστίμου.

«Επεξεργαζόμαστε κάποια κίνητρα για οδηγούς και ελεγκτές» μας είπε ο Γ. Γλυκός, επισήμανε όμως ότι πρόκειται για εκπλήρωση καθήκοντος μέσα στο ωράριο εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ίσως δοθεί ένα πριμ με βάση μετρήσιμα στοιχεία, που είναι εύκολο να αποτυπωθούν με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού κομίστρου.