Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Προκλητική απάντηση της ΟΣΥ σε οδηγό λεωφορείου, που αφορά άρνηση επιβίβασης χωρίς κόμιστρο



Σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγός έκανε ερώτημα στην διοίκηση αν έχει δικαίωμα να αρνηθεί την επιβίβαση σε επιβάτη που δεν φέρει το απαραίτητο τύπο κομίστρου, η απάντηση της ΟΣΥ μέσω του Διευθυντή Συγκοινωνιακού Έργου και του Τμηματάρχη Κομίστρου & Επικοινωνίας είναι ασαφής και προκλητική !

Σύμφωνα με το έγγραφο 03252/2018 που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα, δεν υπάρχει σαφής απάντηση που να λέει ότι ο οδηγός έχει το δικαίωμα να αρνηθεί σε επιβάτη την επιβίβαση χωρίς κόμιστρο, άρα δεν υφίσταται παρεμπόδιση στην επιβίβαση επιβάτη από τον οδηγό, αναφέρει όμως ότι ο οδηγός μπορεί να κάνει «τυπικό έλεγχο» κατοχής κομίστρου στους εισερχόμενους επιβάτες! χωρίς όμως την δικαιοδοσία επιβολής προστίμου που γίνεται από εξουσιοδοτημένο Ελεγκτικό Προσωπικό! 

Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης  Αρ. Φύλλου 1181 / 19 Ιουνίου 2015 αρθ. 4 παρ. 1.α  ότι πιο πρόσφατο, αναφέρεται ότι αυτό γίνεται μόνο από τους εντεταλμένους Ελεγκτές Κομίστρου 

« 1. α. Κάθε επιβάτης κατά την εκτέλεση τακτικής αστικής γραμμής με οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς ... στην περίπτωση του εισιτηρίου, να το φυλάσσει καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής έως και την έξοδό του από το όχημα/ συρμό ή το σταθμό και να το επιδεικνύει, συνοδευόμενο από τα αναγκαία κατά περίπτωση παραστατικά που πιστοποιούν τυχόν δικαίωμά του σε μειωμένο κόμιστρο ή σε ελεύθερη μετακίνηση, όποτε του ζητείται από τους εντεταλμένους Ελεγκτές Κομίστρου».

Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρει ότι ο οδηγός μπορεί να ζητήσει το εισιτήριο σε επιβάτη και προφανώς δεν μπορεί να κάνει ούτε «τυπικό έλεγχο» αφού είναι στην δικαιοδοσία των Ελεγκτών Κομίστρου.

Η πρόκληση όμως έρχεται στην συνέχεια της απάντησης, όπως αναγράφεται στο έγγραφο, ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να επικαλεστεί έννομο συμφέρον και να ακολουθήσει μία διαδικασία που τον καθιστά ουσιαστικά «ρουφιάνο».

Συγκεκριμένα, η ΟΣΥ απαντάει: «ο κάθε εργαζόμενος της Ο.ΣΥ Α.Ε ανεξάρτητα της ειδικότητάς του, οφείλει να προασπίζει τα οικονομικά συμφέροντα και τα έσοδα της Εταιρείας στην οποία εργάζεται έχοντας κάθε έννομο συμφέρον προς τούτο» και συνεχίζει με την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι οδηγοί ...

Ο οδηγός θα ενημερώνει τον επιβάτη που θα εντοπίσει χωρίς κόμιστρο, ότι θα καλέσει τον προϊστάμενό του (Κ.Δ.Ε) ώστε στις επόμενες στάσεις να παρέμβει ειδικό κλιμάκιο ελεγκτών ... δηλαδή ο οδηγός θα πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία, που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον επιβάτη, ώστε να παρέμβει το «ειδικό κλιμάκιο ελεγκτών» που θα κάνει μόνο συστάσεις όπως συνηθίζεται τελευταία από τους «μηδενικούς ουσιαστικά ελέγχους» μιας και δεν θέλουμε να ξαναεμφανιστεί το φαινόμενο των «κεφαλοκυνηγών»

Και η ερώτηση είναι:
το αρμόδιο τμήμα για τους ελέγχους των εισιτηρίων δεν ξέρει τι να κάνει ; θα περιμένει την κλήση του οδηγού ;

Αν είναι δυνατόν μία Εταιρία Παροχής Συγκοινωνιακού Έργου που μεταφέρει εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά, να περιμένει την κλήση του οδηγού για «παραβάτες» εντός των λεωφορείων ...

Αυτά σίγουρα δεν είναι σοβαρά πράγματα, καθώς ο οδηγός δεν νομιμοποιείται να κάνει έλεγχο διότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος, η δουλειά του είναι να μεταφέρει με ασφάλεια τους επιβάτες στον προορισμό τους.

Ήδη καθημερινά βλέπουμε ότι το μέτρο της επιβίβασης από την πρώτη πόρτα δεν αποδίδει, καθώς εφαρμόζεται επιλεκτικά αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στον χώρο των στάσεων αλλά και η νοοτροπία των επιβατών δεν μπορεί να αλλάξει καθώς σε γραμμές με υψηλή επιβατική κίνηση η είσοδος μπλοκάρει αφού το επιβατικό κοινό δεν συναινεί στο να προχωράει στο βάθος του λεωφορείου. Όσο αναφορά τα έσοδα, σίγουρα δεν θα είναι τα επιθυμητά αποτελέσματα για όλη αυτή την ταλαιπωρία επιβατών και οδηγών, καθώς οι 3 στους 10 επικυρώνουν το εισιτήριό τους σύμφωνα με δικά μας στατιστικά στοιχεία, καθώς ως οδηγοί είμαστε οι μόνοι που βλέπουμε στην πράξη τον αριθμό των επιβατών που εισέρχονται στα λεωφορεία σε συνδυασμό με τις επικυρώσεις που γίνονται.

Είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν μπερδέψει τις καρέκλες ...


Οι επαγγελματίες οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τον Κ.Ο.Κ και τους νόμους του κράτους όπως αυτόν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης  Αρ. Φύλλου 1181 / 19 Ιουνίου 2015 στον οποίο επ ουδενί δεν αναφέρεται σε έλεγχο εισιτηρίων από τον οδηγό ...
   
Υποχρεώσεις οδηγών με βάση την Εφημερίδα της Κυβέρνησης  Αρ. Φύλλου 1181 / 19 Ιουνίου 2015

Άρθρο 5
Υποχρεώσεις Μεταφορέων

Ειδικότερα, ανά κατηγορία Προσωπικού Κίνησης:
  • Οι οδηγοί/ηλεκτροδηγοί υποχρεούνται, κατά περίπτωση, όπως:
− Τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να σταθμεύουν ακριβώς στα σημεία που έχουν τοποθετηθεί οι πινακίδες των στάσεων.
− Επιδεικνύουν σωστή οδηγική συμπεριφορά και να φροντίζουν με υπευθυνότητα και συνέπεια για την ασφαλή και άνετη μετακίνηση των επιβατών.
− Ενημερώνουν το κοινό για έκτακτες και προσωρινές αλλαγές που αφορούν τη συγκοινωνιακή γραμμή στην οποία εργάζονται.
− Μεριμνούν για την τήρηση ικανοποιητικής θερμοκρασίας εντός των οχημάτων/συρμών που διαθέτουν κλιματισμό, ώστε για μεν την θερινή περίοδο η ψύξη να ενεργοποιείται όταν η εσωτερική θερμοκρασία φθάνει τους 28ο C, για δε την χειμερινή η θέρμανση να ενεργοποιείται όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 15ο C.
− Εκτελούν όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια σύμφωνα με το εγκεκριμένο κάθε φορά πρόγραμμα και, στην περίπτωση έκτακτων καταστάσεων (όπως κυκλοφοριακή συμφόρηση, βλάβη λεωφορείου, κ.λπ.), σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων οργάνων (Σταθμάρχης, κ.λπ.).
− Σταματούν το λεωφορείο, για επιβίβαση ή αποβίβαση επιβατών, στα σημεία που έχουν τοποθετηθεί οι πινακίδες στάσεων και να φροντίζουν για την επιβίβαση ή αποβίβαση του επιβατικού κοινού με την ενδεδειγμένη προσοχή και ασφάλεια, ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρίες ή άλλα εμποδιζόμενα άτομα. Στα ως άνω καθήκοντα βασικό στοιχείο αποτελεί η υποχρέωση του οδηγού να μην κινεί το λεωφορείο με ανοιχτή πόρτα, ως και να μην ανοίγει τη πόρτα για αποβίβαση επιβατών προ της ακινητοποίησης του λεωφορείου ή να μην ξεκινά πριν αποβιβαστούν ή επιβιβαστούν οι επιβάτες και κλείσει τις πόρτες.
− Τηρούν τις γενικότερες διατάξεις του Κ.Ο.Κ. κατά την οδήγηση του λεωφορείου , αποφεύγουν αδικαιολόγητους ελιγμούς, υψηλές ταχύτητες, ως και απότομα φρεναρίσματα ή ξεκινήματα και γενικώς οδηγούν το λεωφορείο με την ενδεδειγμένη και πρέπουσα σύνεση, ασφάλεια και ταχύτητα, ώστε η εκτέλεση του δρομολογίου, ως και η διέλευση του λεωφορείου από κάθε στάση, να γίνεται στον προγραμματισμένο χρόνο.
− Επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, κατά την επιβίβαση ατόμων με αναπηρία ή άτομα με μειωμένη κινητικότητα και μεριμνούν για την ασφαλή μεταφορά τους (παραχώρηση θέσης, ασφάλεια αναπηρικού αμαξιδίου, κ.λπ.)
− Να συνιστούν στους επιβάτες να παραχωρούν τη θέση τους σε άτομα που χρήζουν βοηθείας (έγκυες, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες) κατά τη διάρκεια δρομολογίων με λεωφορεία στα οποία επιτρέπεται η μεταφορά όρθιων επιβατών.
− Προσέρχονται ξεκούραστοι για την ανάληψη εργασίας. Επίσης, υποχρεούνται να μην κάνουν χρήση οινοπνευματωδών ποτών ή φαρμάκων που επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα οδήγησης, να μην καπνίζουν και να μην κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου ή ραδιοφώνου κατά την διάρκεια της οδήγησης.
− Μεριμνούν ώστε οι επιβάτες να μην ανοίγουν τα παράθυρα του λεωφορείου όταν λειτουργεί ο κλιματισμός ή όταν αντιτίθενται άλλοι επιβάτες σε αυτό.

Όπως βλέπετε οι υποχρεώσεις των οδηγών είναι πρωτίστως η ασφάλεια των επιβατών και η εξυπηρέτησή του  ... ουδείς δεν μπορεί να παρέμβει σε θέματα που αφορούν την οδήγηση και καμία εντολή οποιουδήποτε προϊστάμενου, δεν μπορεί να αναιρέσει τον Κ.Ο.Κ 


citybusdrivers