Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Ενιαίο μισθολόγιο : Ότι πιο αναξιοκρατικό και άδικο έχει εφαρμοστεί σε μισθοδοσία υπαλλήλων



Με τον ίδιο βασικό μισθό ανεξάρτητα τις ώρες και την ειδικότητα που εργάζονται, πληρώνονται οι υπάλληλοι με το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, αναξιοκρατία και αδικία για αρκετούς εργαζόμενους.  

Ότι πιο αναξιοκρατικό και άδικο έχει εφαρμοστεί σε μισθοδοσία υπαλλήλων, έφερε το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, οι υπάλληλοι στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα πληρώνονται με τον ίδιο βασικό μισθό άσχετα πόσες ώρες εργάζεται κάποιος αλλά και σε ποια ειδικότητα. Απ΄ ότι φαίνεται η εφαρμογή είχε μοναδικό στόχο να μην ξεφεύγουν οι προϋπολογισμοί, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η προσφορά εργασίας του κάθε εργαζόμενου, καθώς το μοναδικό κριτήριο είναι η εκπαιδευτική βαθμίδα του υπαλλήλου, με λίγα λόγια πόσα γράμματα ξέρει κάποιος.

Και εδώ αναρωτιέται κανείς, το επάγγελμα του οδηγού λεωφορείου χρειάζεται πτυχία πανεπιστημίου; 

Φυσικά και όχι! το μόνο που χρειάζεται, είναι η απαιτούμενη κατηγορία άδειας οδήγησης την οποία για να αποκτήσει κάποιος δεν έχει πληρώσει και λίγα χρήματα ... Όσο αναφορά την πρόσληψη στο δημόσιο με βάση τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, το λένε και οι ίδιοι δηλαδή, για να προσληφθεί κάποιος ως οδηγός, εκτός την άδεια οδήγησης, χρειάζεται να έχει τελειώσει και την Δ.Ε (Πτυχίο τεχνίτη ή απολυτήριο Λυκείου) ή την Υ.Ε, δηλαδή απολυτήριο γυμνασίου. Δεν υπάρχει πουθενά κατηγορία Τ.Ε οδηγών ή Π.Ε οδηγών ! 

Παρόλα αυτά οι «ειδήμονες» που σκέφτηκαν να εντάξουν στο ενιαίο μισθολόγιο όλους τους δημόσιους υπαλλήλους ανεξαρτήτως ειδικότητας και ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα, δημιούργησαν ανισότητες και αδικίες  μεταξύ των υπαλλήλων. 

Έτσι αν ένας υπάλληλος στο δημόσιο στην κατηγορία Δ.Ε εργάζεται 6ωρο ή 7ωρο θα πληρωθεί με τον ίδιο βασικό μισθό με αυτόν που εργάζεται 8ωρο, στην περίπτωση των οδηγών λεωφορείων στην Ο.ΣΥ, ένας απλός υπάλληλος γραφείου Δ.Ε στο δημόσιο π.χ. διοικητικός, και με την ίδια προϋπηρεσία, πληρώνεται τον ίδιο βασικό μισθό με τον οδηγό αρθρωτού λεωφορείου 18 μέτρων, όπως καταλαβαίνει κανείς οι συνθήκες εργασίας είναι τελείως διαφορετικές.


Μερικές από τις διαφορές είναι :

α) Το σταθερό ωράριο :
Ενώ ο υπάλληλος γραφείου έχει σταθερό ωράριο, ο οδηγός λεωφορείου κάθε ημέρα έχει και διαφορετική ώρα ανάληψης εργασίας και φυσικά λήξης, μπορεί να ξεκινήσει τα χαράματα στις 4:00 ή αργότερα στις 5:00, 5:30, 6:15, 7:30, 9:00 κτλ. 
β) Εναλλασσόμενες βάρδιες :
Για τον υπάλληλο γραφείου υπάρχει σταθερή βάρδια, ενώ για τον οδηγό εναλλασσόμενη, πρωί, απόγευμα, νύχτα.
γ) Σταθερό σημείο ανάληψης και λήξης εργασίας :
Ο υπάλληλος γραφείου πιάνει δουλειά στο ίδιο σημείο που σχολάει, ενώ ο οδηγός σε περισσότερα από ένα σημεία, κάπου δηλαδή στη μέση του δρόμου σε μία στάση ή σε κάποια αφετηρία, κάθε μέρα και διαφορετική, χιλιόμετρα μακρυά από σημείο έναρξης, π.χ. την μία ημέρα ξεκινάει από το Α/Σ της Π. Ράλλη και σχολάει στον Πειραιά, Ακτή Ξαβέρι, Ν. Φάληρο, ή στην Γλυφάδα κτλ.), την επόμενη ξεκινάει Α/Σ Π. Ράλλη και σχολάει στην Γλυφάδα, στο Ελληνικό, στην Εθνική Άμυνα, κτλ. αντιστοίχως γίνεται και με την απογευματινή βάρδια, πιάνει δουλειά κάπου στο δρόμο και σχολάει στο αμαξοστάσιο. 
δ) Διακεκομμένες βάρδιες :
Είναι οι λεγόμενες «κατσαρές», που στην ΟΣΥ έχουν μόνο οι οδηγοί, ανάληψη βάρδιας νωρίς το πρωί στο Α/Σ, δουλεύει 4 ώρες, αναμονή 3.5 με 4 ώρες και ξανά ανάληψη βάρδιας για άλλες 4 ώρες ... 12 ώρες στο δρόμο, κάποιοι «άριστοι» έχουν φροντίσει να σχολάς και να ξαναπιάνεις δουλειά σε τέσσερα διαφορετικά σημεία την ίδια ημέρα, δεν ξέρουμε αν τους έχουν δώσει και παράσημο !
ε) Συνθήκες εργασίας :
Εδώ τι να πούμε, ο υπάλληλος γραφείου στην άνεση και ο οδηγός στο δρόμο, με δύσκολες κυκλοφοριακές και καιρικές συνθήκες, εξυπηρέτηση επιβατικού κοινού, δέκτης παραπόνων, αυξημένη ευθύνη καθώς μεταφέρει ανθρώπινες ζωές, επικινδυνότητα ... πολλές φορές τρώει και ξύλο από εκνευρισμένους επιβάτες λόγω της πολύωρης αναμονής στη στάση.
ζ) Σταθερά διαλείμματα - σταθερά γεύματα :
Ένας υπάλληλος γραφείου στο δημόσιο, έχει σταθερά διαλείμματα και σταθερά γεύματα, ο οδηγός δεν ξέρει πότε θα κάνει διάλειμμα δεν ξέρει πότε θα κάνει το γεύμα του, κάθε μέρα και διαφορετική ώρα διαλείμματος, κάθε μέρα και διαφορετική ώρα γεύματος ...
η) Σαββατοκύριακα και Αργίες :
Ένας υπάλληλος γραφείου στο δημόσιο, τα Σαββατοκύριακα και τις Αργίες είναι με την οικογένειά του, ο οδηγός, δεν ξέρει τι θα πει Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Σαββατοκύριακο ... εργάζεται 365 ημέρες το χρόνο 24 ώρες το 24ωρο με κυλιόμενα ρεπό.

Βέβαια, οι διαφορές αυτές ισχύουν και για παρόμοιες ειδικότητες στο δημόσιο, όπως άλλων οδηγών, λεωφορείων ή απορριμματοφόρων ή οδηγών φορτηγών, με λιγότερες ώρες εργασίας που έχουν σταθερά ωράρια και σταθερές βάρδιες ...

Όλοι οι υπάλληλοι στο ίδιο «τσουβάλι ...» 858€ βασικός μισθός για όλους τους Δ.Ε  ... ΑΞΙΟΚΡΑΤΊΑ !!!

Θα πει κάποιος, επέλεξες αυτή τη δουλειά !  ναι πράγματι, ήταν επιλογή μας, αλλά θέλω και να την πληρωθώ ...

Δεν μπορεί να εργάζομαι περισσότερες ώρες από κάποιον άλλο υπάλληλο και να πληρώνομαι με τον ίδιο βασικό μισθό ... εξάλλου όταν επιλέξαμε την δουλειά μας δεν υπήρχε αυτό το καθεστώς ...

Στην ΟΣΥ, οι οδηγοί είναι οι πιο αδικημένοι όσο αναφορά την μισθοδοσία τους, αν υπολογίσει κανείς, πληρώνονται σχεδόν το ίδιο με άλλες ειδικότητες, ενώ υπάρχουν ειδικότητες της ίδιας κατηγορίας εκπαίδευσης που πληρώνονται παραπάνω, δεν είναι τυχαίο που αρκετοί οδηγοί προσπαθούν με διάφορους τρόπους να φύγουν απ΄ το τιμόνι, δεν τους ενδιαφέρει καν τι δουλειά θα κάνουν, αν θα είναι κλητήρες, απλοί εργάτες, εκδότες εισιτηρίων, ή θα αλλάξουν ειδικότητα ως τεχνίτες, αφού οι διαφορές μισθολογικά είναι μηδαμινές, παρόλα αυτά οι εκάστοτε διοικήσεις ουδέ ποτέ αποκατέστησαν αυτές τις αδικίες μέσω της ΣΣΕ  ...

Το πτυχίο του οδηγού είναι το δίπλωμα οδήγησης και θα πρέπει να υπολογιστεί μισθολογικά σύμφωνα ΚΑΙ με τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος ... κατέχουμε την μεγαλύτερη κατηγορία διπλώματος (DE)
      
Ορισμός βασικού μισθού - πως προκύπτει 

Καταρχήν όρισαν έναν βασικό μισθό, αυτόν των 780 € για το πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο για την κατηγορία της Υ.Ε (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) τον οποίον πολλαπλασιάζοντας τον με διαφορετικούς συντελεστές, ορίζουν τους υπόλοιπους βασικούς μισθούς στις ανώτερες κατηγορίες των Δ.Ε, Τ.Ε & Π.Ε.

Παράδειγμα, για την κατηγορία των Δ.Ε έδωσαν τον συντελεστή 1,10 (780 Χ 1,10 = 858) ορίζοντας ως βασικό μισθό τα 858 € στο χαμηλότερο κλιμάκιο της Δ.Ε, ενώ το ωρομίσθιο ορίζεται στο 1/280 του βασικού μισθού, δηλαδή, διαιρώντας τον βασικό μισθό με το 280, π.χ. στο πρώτο κλιμάκιο της Δ.Ε με βασικό μισθό 858 €, το ωρομίσθιο είναι 3,06 € (858 : 280 = 3,06)



Συντάκτης: Νίκος Τάσιος (οδηγός Ο.ΣΥ)