Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Επιθέσεις σε λεωφορεία: Αστυνομικοί με πολιτικά στα «δρομολόγια του τρόμου»

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση των επιθέσεων σε λεωφορεία

Γενικός συναγερμός επικρατεί στην ΕΛΑΣ αλλά και στους οδηγούς λεωφορείων μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα επιθέσεων με πέτρες σε δρομολόγια των μέσων, κυρίως βραδινές ώρες, μία εκ των οποίων είχε και ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας 27χρονης πριν από δύο ημέρες. 


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον τελευταίο 1,5 µήνα έχουν σηµειωθεί συνολικά 16 επιθέσεις σε λεωφορεία σε Ασπρόπυργο, Λιόσια, Αγίους Αναργύρους και λεωφόρο Συγγρού. Κατά τις ίδιες πηγές ενηµέρωσης, οι 12 από τις επιθέσεις αυτές έχουν καταγραφεί στη ∆υτική Αττική. Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχουν κρούσµατα και σε άλλες περιοχές και ότι µάλιστα κάποια από αυτά έχουν λάβει χώρα ακόµη και πριν από τις 20.00, έχουν θορυβήσει τις Αρχές. 

Αστυνοµικές πηγές επισηµαίνουν ότι τις επόµενες ηµέρες αστυνοµικοί µε πολιτικά θα επιβιβάζονται στα «δροµολόγια του τρόµου» και θα αυξήσουν τις περιπολίες τους στα σηµεία όπου έχουν σηµειωθεί τα περισσότερα συµβάντα. «Είναι ένας τρόπος να κινηθούµε διακριτικά στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, ούτως ώστε να µπορέσουµε να εντοπίσουµε τους δράστες και να τεθεί ένα τέλος σε αυτό το τόσο επικίνδυνο φαινόµενο» σχολιάζουν έµπειροι αστυνοµικοί.

Από την πλευρά τους, οι οδηγοί των λεωφορείων εκφράζουν και εκείνοι την ανησυχία τους, με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζοµένων ΟΑΣΑ, Κώστα Σιορίκη, να αναφέρει: «Αν και δεν γνωρίζουµε τους δράστες, εκτιµούµε ότι δεν έχουν ως στόχο τους οδηγούς. Οµως η δική µας ευθύνη είναι τεράστια σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη της σωµατικής ακεραιότητας των επιβατών». 

Αυτή τη στιγμή, στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται τρεις 15χρονοι, οι οποίοι συνελήφθησαν στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, κατηγορούμενοι για επίθεση σε λεωφορείο. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες με πέτρες που πέταξαν προκάλεσαν την θραύση τζαμιού λεωφορείου του Ο.Σ.Υ, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο στην περιοχή. Στη συνέχεια, οι ανήλικοι τράπηκαν σε φυγή, αλλά εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και συνελήφθησαν. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, με τις κατηγορίες για διακεκριμένη φθορά και διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών.

Ο τραυματισμός της 27χρονης 

Πριν από λίγες ημέρες, μια 27χρονη τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά από ρίψη πέτρας στο λεωφορείο της γραμμής Α2 όπου επέβαινε. Η επίθεση στο όχημα έγινε τη στιγμή που περνούσε από τη λεωφόρο Συγγρού. Το αποτέλεσµα ήταν να σπάσουν τα τζάµια και τα γυαλιά να τραυµατίσουν στο πρόσωπο την 27χρονη.

Όπως δηλώνει η µητέρα της στο «Εθνος», «το παιδί µε πήρε τηλέφωνο µέσα από το λεωφορείο. Ενώ ήταν εν κινήσει και κατέβαινε τη Συγγρού άκουσε ένα "µπαµ". Έσπασε το τζάµι και η κόρη µου γέµισε µε γυαλιά και τραυµατίστηκε. Από τα αίµατα και τον θόρυβο κατάλαβαν ότι κάτι είχε συµβεί και το λεωφορείο σταµάτησε να κινείται. Τότε διαπίστωσαν ότι κάποιος είχε πετάξει πέτρα».

Η 27χρονη µεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. 

Να μην διακοπούν τα δρομολόγια, λέει ο ΟΑΣΑ 

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ εκτιµά ότι ενδεχόµενη διακοπή της κυκλοφορίας κάποιων γραµµών θα έστελνε και λανθασµένο µήνυµα: «∆εν πρέπει να κάνουμε πίσω στον σχεδιασµό του συγκοινωνιακού έργου. Είναι απαράδεκτο να στοχοποιούνται οι αστικές συγκοινωνίες, δηµιουργώντας ένα αίσθηµα τρόµου σε οδηγούς και επιβάτες. Άλλωστε αυτοί που επιλέγουν τα λεωφορεία για τη µετακίνησή τους είναι άνθρωποι του µεροκάµατου» δήλωσε στο «Έθνος» ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, Τάσος Ταστάνης