Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

ΟΣΥ: Προσλαμβάνει εξωτερικό σύμβουλο για την «ανάφλεξη» των λεωφορείων της



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ 7/4/2018

Της Μαρίας Μόσχου
Έξι μήνες, ξεχωριστές επιτροπές και πορίσματα αλλά και τεράστιο κόστος για την αξιοπιστία αλλά και τα … άδεια ταμεία της ΟΣΥ δεν ήταν αρκετά  για να δώσουν απαντήσεις για τα τρία περιστατικά «ανάφλεξης» των λεωφορείων  της ΟΣΥ το δεύτερο τρίμηνο του 2018!


Η διοίκηση της εταιρείας αν και έχει στα χέρια της τα πορίσματα των επιτροπών που συνέστησε μέσα στην εταιρεία αλλά και τις εκθέσεις της πυροσβεστικής αποφάσισε να προχωρήσει στην πρόσληψη ειδικού συμβούλου που θα ελέγξει εκ νέου αυτά τα περιστατικά αλλά και τα προβλήματα των λεωφορείων που εντάχθηκαν στο στόλο της ΟΣΥ, ανάμεσα στα οποία είναι και λεωφορείο Solaris που προμηθεύτηκε από το 2008 έως το 2010.

Ειδικότερα με δύο αποφάσεις της που δημοσιεύονται στο «Διαύγεια» η διοίκηση προχωρά:
  • Στην ανάθεση πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διερευνηθούν εις βάθος και να τεκμηριωθούν τα τεχνικά αίτια που οδήγησαν σε πυρκαγιά λεωφορεία της Εταιρείας στις 07.04.2018, στις 10.05.2018 και στις 09.06.2018. Η ανάθεση  γίνεται σύμφωνα με την πρώτη απόφαση  «στον κ. Δημήτριο Χουντάλα, Επίκουρο Δρ. Μηχανικό Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πιστοποιημένο ανεξάρτητο πραγματογνώμονα, με κύρος και μακρά εμπειρία σε τέτοιου είδους ζητήματα». Για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, εγκρίνεται ως αμοιβή το συνολικό ποσό των 19.500 ευρω, πλέον Φ.Π.Α.
  • Στην «ανάθεση πραγματογνωμοσύνης προς αποτύπωση των τεχνικών προβλημάτων που αφορούν τα οχήματα που αποκτήθηκαν από την εταιρεία SOLARIS S.A., δυνάμει των από 16.07.2008 συμβάσεων». Η ανάθεση γίνεται επίσης στον κ. Δημήτριο Χουντάλα, Επίκουρο Δρ. Μηχανικό Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, «προκειμένου να αποτυπωθούν πλήρως τα τεχνικά προβλήματα των οχημάτων που αποκτήθηκαν από την εταιρεία SOLARIS S.A., σε εκτέλεση των από 16.07.2008 συμβάσεων, προς προάσπιση των συμφερόντων της Ο.ΣΥ. Α.Ε. κατά τη διεξαγωγή των εξωδικαστικών και δικαστικών διαδικασιών μεταξύ των προαναφερόμενων εταιρειών». Για το συγκριμένο έργο, εγκρίνεται ως αμοιβή το συνολικό ποσό των 19.500 ευρώ πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α..

Υπενθυμίζεται ότι ήδη αμέσως μετά τα περιστατικά είχαν συγκροτηθεί επιτροπές στην ΟΣΥ και όλες έχουν βγάλει σχετικά πορίσματα τα οποία κάνουν λόγο για …τυχαίο περιστατικό. Σε ένα από τα πορίσματα γινόταν λόγος για αστοχία υλικού στην εξάτμιση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΣΥ βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την εταιρεία Solaris η οποία από την πλευρά της πιέζει για την οριστική παραλαβή των λεωφορείων.

Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι από το τέλος του 2017 που ένα άλλο λεωφορείο κάηκε ολοσχερώς έχει κινηθεί από την Εισαγγελία ειδική διαδικασία με την τοποθέτηση Ορκωτού Πραγματογνώμονα Εισαγγελίας Αθηνών – Πειραιώς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει εκδώσει πόρισμα. Και αυτό γιατί μετά τα νέα περιστατικά του 2018 εξετάζει το σύνολο των περιστατικών.

Αναμένουμε τα αποτελέσματα για αυτά τα … τυχαία περιστατικά!