Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Χωρίς λεωφορεία φυσικού αερίου η Αθήνα - Τα καθηλώνει η ΔΕΠΑ

Μαρία Λιλιοπούλου
Πρόβληµα στον ανεφοδιασµό σε όσα κινούνται µε φυσικό αέριο λόγω της απεργίας στη ΔΕΠΑ. 




Εως και κατά 30% µειωµένα αναµένεται να είναι σήµερα τα δροµολόγια των λεωφορείων σε ορισµένες γραµµές της Αττικής, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των εργαζοµένων, εφόσον συνεχιστεί η απεργία στη ΔΕΠΑ, η οποία προκάλεσε ήδη από χθες σηµαντικά προβλήµατα στον ανεφοδιασµό των οχηµάτων φυσικού αερίου και οδήγησε σε καθυστερήσεις των δροµολογίων στην πορεία της ηµέρας.


Για το πρόβληµα ο ΟΑΣΑ ενηµέρωσε το επιβατικό κοινό από νωρίς χθες το πρωί τονίζοντας ότι «λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζοµένων στη ΔΕΠΑ, τα λεωφορεία φυσικού αερίου δεν µπορούν να τροφοδοτηθούν, µε αποτέλεσµα τη δηµιουργία προβληµάτων στην εκτέλεση των δροµολογίων σε όλο το δίκτυο», ενώ σχετικό ενηµερωτικό µήνυµα υπήρχε και στις οθόνες της τηλεµατικής σε στάσεις λεωφορείων.

Και όσο κι αν χθες τα προβλήµατα άρχισαν να εµφανίζονται στην πορεία της ηµέρας, καθώς αρχικά όσα λεωφορεία είχαν καύσιµα δροµολογήθηκαν στην κυκλοφορία και αποσύρονταν σταδιακά, σήµερα η κατάσταση αναµένεται να είναι πιο δύσκολη, αφού τα περίπου 220 οχήµατα φυσικού αερίου δεν πρόκειται να βγουν καν από τα αµαξοστάσια. Τα δροµολόγια θα ενισχυθούν µε «δανεικά» λεωφορεία από τα άλλα αµαξοστάσια.

Ενηµέρωση

Όπως επισηµαίνει το µέλος του ∆Σ του Συνδικάτου Εργαζοµένων ΟΑΣΑ, Φώτης Νικολακόπουλος: «Από την ενηµέρωση που έχουµε από τα αµαξοστάσια, γνωρίζουµε ότι από την Ανθούσα θα δροµολογηθούν επιπλέον 38 λεωφορεία που προέρχονται από τον Αγιο Δηµήτριο, ενώ από το αµαξοστάσιο των Λιοσίων θα δροµολογηθούν 90-95 οχήµατα που θα προέρχονται από άλλα αµαξοστάσια. Και µε αυτήν τη λύση όµως θα υπάρξουν καθυστερήσεις, δεδοµένου ότι ο στόλος δεν διαθέτει τόσα εφεδρικά οχήµατα και ως εκ τούτου τα λεωφορεία αυτά θα λείψουν από κάποιες περιοχές και αρκετά δροµολόγια θα είναι πιο αραιά».

Σε αυτόν τον προγραµµατισµό µάλιστα θα πρέπει να προστεθεί και το ενδεχόµενο εµφάνισης βλαβών σε οχήµατα, γεγονός το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο δεδοµένης της παλαιότητας του στόλου. Πάντως, αργά χθες το βράδυ υπήρχε η πληροφορία ότι ορισµένα λεωφορεία θα ανεφοδιαστούν και θα µπορέσουν να κυκλοφορήσουν. Να σηµειωθεί ότι τα περίπου 220 λεωφορεία φυσικού αερίου που δροµολογούνται καθηµερινά, σταθµεύουν στα δύο αµαξοστάσια των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), όπου και γίνεται ο ανεφοδιασµός τους, καθώς υπάρχουν πρατήρια της ∆ΕΠΑ.

Τα οχήµατα αυτά εξυπηρετούν στην πλειονότητά τους τις γραµµές της Βόρειας, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, καλύπτοντας τις περιοχές από το Μενίδι, τον Ασπρόπυργο µέχρι και το Μαρούσι. Ωστόσο σήµερα και εφόσον οι εργαζόµενοι της ΔΕΠΑ εµµείνουν στην απόφασή τους για απεργία παρά τις προσθήκες, στην κίνηση θα βγουν περί τα 100 λεωφορεία λιγότερα στο σύνολο του δικτύου. Στόχος του ΟΑΣΑ, πάντως, είναι να εξυπηρετηθούν όλες οι γραµµές έστω και µε µειωµένη δύναµη. Συνολικά καθηµερινά για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών του Λεκανοπεδίου στην περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΑ όσον αφορά στα οδικά µέσα δροµολογούνται περί τα 950 λεωφορεία και 150 τρόλεϊ.

Δείτε το ρεπορτάζ από την εκπομπή «Ωρα Ελλάδος 5:30» του Open TV




Πηγή