Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Με ηλιακή ενέργεια θα κινούνται πλέον τα τραμ της Μελβούρνης



Ηλιακό αγρόκτημα στη Βικτώρια θα παράγει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσει το δίκτυο τραμ της Μελβούρνης


Πρόκειται για μια ήσυχη πόλη στη βόρεια Βικτώρια με πληθυσμό μικρότερο από 5.000 κατοίκους, αλλά η Numurkah κρύβει μια μεγάλη δύναμη.

Η πόλη, βόρεια του Shepparton, φιλοξενεί ένα τεράστιο ηλιακό αγρόκτημα που σύντομα θα παράγει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσει ολόκληρο το δίκτυο τραμ της Μελβούρνης.

Το συγκεκριμένο ηλιακό αγρόκτημα των 128 μεγαβάτ κατασκευάστηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο και κόστισε 198 εκατομμύρια δολάρια.

Στα 500 εκτάρια γης όπου κάποτε έβοσκαν βοοειδή και πρόβατα έχουν εγκατασταθεί περισσότερα από 300.000 πάνελ τα οποία θα παράσχουν 100% ανανεώσιμη ενέργεια για τη στήριξη του δικτύου τραμ.

Το όφελος για το περιβάλλον θα είναι τεράστιο, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βικτώριας, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα παράγεται από το αγρόκτημα θα είναι τέτοια σα να έχουν αφαιρεθςί από το δρόμο 75.000 αυτοκίνητα ή να έχουν φυτευτεί 390.000 δένδρα.

Η εγκατάσταση, η οποία θα συνεισφέρει κάθε χρόνο περίπου 255.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας στο εθνικό δίκτυο, χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της πολιτειακής κυβέρνησης για τα ηλιακά τραμ η οποία αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου του κράτους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η υπουργός Ενέργειας της Βικτώριας, Lily d’Ambrosio, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα σε ολόκληρη την πολιτεία. “Η ηλιακή μονάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στήριξη του μετασχηματισμού του ενεργειακού μας συστήματος προς την κατεύθυνση της καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας και την επίτευξη του στόχου μας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, δήλωσε η κ. D’Ambrosio .

Το αγρόκτημα θα συμβάλει επίσης στην ηλεκτροδότηση των χαλυβουργείων του Laverton, μετά από σχετική 15ετή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της γαλλικής εταιρίας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας Neoen, η οποία είναι και η υπεύθυνη για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού αγροκτήματος, και της εταιρείας ενέργειας SIMEC ZEN.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Neoen Australia, Louis de Sambucy, δήλωσε ότι το αγρόκτημα προβλέπεται να έχει διάρκεια ζωής έως και 30 χρόνια.

“Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα που μάλιστα έγινε σε χρόνο ρεκόρ – με την κοινότητα θέλουμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους ανέμους και τους ηλιακούς πόρους”, δήλωσε ο κ. Sambucy .

Ο Terry Court, μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας Goulburn Valley, δήλωσε ότι, ναι μεν η ηλιακή μονάδα στη Numurkah είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά η κυβέρνηση της Βικτώριας χρειάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 25% έως το 2020 και 40% μέχρι το 2025. Ο κ. Court δήλωσε ότι το ποσοστό αυτό πρέπει να φτάσει το 100% μέχρι το 2040.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν τρεις ακόμα αιτήσεις για δημιουργία ηλιακών αγροκτημάτων στην περιοχή.

Η ανεξάρτητη βουλευτής του Shepparton, Suzanna Sheed, εξέφρασε τις ανησυχίες της επειδή τα τρία προτεινόμενα ηλιακά αγροκτήματα στις περιοχές Lemnos, Tallygaroopna και Tatura East βρίσκονται στην κύρια καλλιεργήσιμη γεωργική ζώνη.

“Δεν θέλουμε αυτές οι εκμεταλλεύσεις να γίνουν σε αυτή τη γη και πραγματικά ενθαρρύνουμε τα ηλιακά αγροκτήματα να βρίσκονται κοντά στο δίκτυο αλλά όχι στη γη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τροφίμων”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Sheed στο ABC.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Sheed, εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει στην έγκριση αυτών των αιτήσεων, τότε θα μειωθεί σημαντικά η βιώσιμη γη στην περιοχή για την παραγωγή τροφίμων.

“Οι αιτήσεις επί του παρόντος είναι υπό εξέταση, αλλά ο υπουργός Σχεδιασμού της πολιτειακής κυβέρνησης, Richard Wynne, δήλωσε ότι δεν θα ληφθεί καμιά απόφαση μέχρι να υπάρξουν σταθερές κατευθυντήριες γραμμές.

Η κ. Sheed είπε ότι η προθεσμία δημοσίευσης των κατευθυντήριων γραμμών έληξε στις 30 Ιουνίου.

“Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα απορρίψει τελικά τις τρεις εκκρεμείς αιτήσεις και δεν θα υποκύψει στις απειλές νομικών ενεργειών από τις πολυεθνικές εταιρείες, που θα μπορούσαν εύκολα να προχωρήσουν στην εγκατάσταση ηλιακών αγροκτημάτων σε άλλες, πιο κατάλληλες περιοχές” ανέφερε.

Η κυρία D’Ambrosio είπε ότι οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη.

“Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να το κάνουμε σωστά, οι κατευθυντήριες γραμμές που εξετάζονται θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές που θα τεθούν σε εφαρμογή για πολλά χρόνια και θα παράσχουν τους απαραίτητους οδηγούς για τη βιομηχανία ώστε να γνωρίζει πού μπορεί να επενδύσει και ποιες τοπικές συνθήκες θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη “, είπε.