Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

ΣΣΕ ΟΣΥ Α.Ε : Το σίριαλ έλαβε τέλος ... ο Κώστας Καραμανλής υλοποιεί την ΣΣΕ που είχε καταντήσει σαν «το γεφύρι της Άρτας»



Έκλεισε το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων για το 2019 σε απόλυτη συνεννόηση με το Γ.Λ.Κ, μετά την σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους των σωματείων των εταιρειών του ομίλου ΟΑΣΑ (ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ) με τον Υπ. Μεταφορών κ. Καραμανλή, Υφ. Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννη και τον γεν. γραμματέα κ. Σταθόπουλο. 


Ο Υπ. Μεταφορών κ. Καραμανλής ανακοίνωσε επισήμως στους εκπροσώπους των εργαζομένων την άμεση εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όπως αυτές είναι υπογεγραμμένες με την συγκατάθεση του Πρωθυπουργού, του Υπουργείου Μεταφορών και του γενικού λογιστηρίου του κράτους.

Έτσι τελείωσε το σίριαλ που είχε καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας, καθώς εδώ και τριάμισι  χρόνια περίπου, οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ ΑΕ διαπραγματευόταν την ΣΣΕ. Τουλάχιστον δέκα επίσημα προσχέδια και άλλα τόσα ανεπίσημα, έφταναν στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων όπου ομόφωνα είχαν απορριφθεί καθώς το ένα αναιρούσε το άλλο. 

Μέχρι και το υπουργείο μεταφορών είχε προτείνει σχέδιο ΣΣΕ στους εργαζόμενους το οποίο στάλθηκε με e - mail από τον τότε γ.γ του υπουργείου μεταφορών κ. Βούρδα σε όλους τους συνδικαλιστές. 

Αποτέλεσμα των τελευταίων ετών η Διοίκηση της εταιρίας να μην πληρώνει τις μη μισθολογικές παροχές στους εργαζόμενους (παιδικούς σταθμούς, λογοθεραπείες κτλ.) ενώ προβλήματα υπήρχαν και με τις παιδικές κατασκηνώσεις οι οποίες κλείνονταν τελευταία στιγμή. 

Το Συνδικάτο προσέφυγε στο Υπ. Εργασίας (τριμερή) και σε σύσκεψη συμφιλίωσης στις 4/09/2018 μεταξύ εκπροσώπων του Υπουργείου, της Ο.ΣΥ και του Συνδικάτου, (κατόπιν πρωτοβουλίας του) το Υπουργείο ζήτησε από την Ο.ΣΥ την πλήρη εφαρμογή του Γ.Κ.Π και της Σ.Σ.Ε, η ΟΣΥ ανακοίνωσε ότι το αίτημα των εργαζομένων ήταν δίκαιο και θα καταβάλει τις μη μισθολογικές παροχές έως τέλος του 2018

Τους τελευταίους έντεκα μήνες η διοίκηση της ΟΣΥ όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, έκλεινε ραντεβού μαζί τους και τα ακύρωνε, τα δύο μεγάλα σωματεία  καταγγέλλουν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γλυκό ότι τους έχει καλέσει αρκετές φορές σε συνάντηση αλλά είτε δεν βρίσκεται εκεί, είτε βρίσκει δικαιολογίες ότι η αρμόδια επιτροπή για υπογραφή ΕΣΣΕ είναι σε άδεια ... παράλληλα τα σωματεία με επιστολή τους ενημερώνουν ότι η διαπραγμάτευση και υπογραφή της ΕΣΣΕ γίνεται με την Διοίκηση της εταιρίας και όχι με το προσωπικό της.

Κατόπιν τον Ιανουάριο του 2019 οι εκπρόσωποι όλων των σωματείων της εταιρίας έστειλαν επιστολή «τελεσίγραφο» προς την διοίκηση της Ο.ΣΥ, όπου καθιστούν σαφές ότι αναμένουν την απάντηση της για τις προτάσεις που έχουν καταθέσει και αφορούν την επικείμενη υπογραφή ΣΣΕ.

Οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν και τον Ιούνιο του 2019 προεκλογικά, υπογράφεται μία ΣΣΕ που δεν είχε καμία σχέση με όλα τα προσχέδια μαζί ... παρόλα αυτά «κολλάει» στο Υπ. Οικονομικών, οι εργαζόμενοι με επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία, τους καταγγέλλουν για πολιτικά και συνδικαλιστικά παιχνίδια εις βάρος των εργαζομένων, και τους καλούν να εφαρμόσουν ΑΜΕΣΑ την νέα Ε.Σ.Σ.Ε. 

Η ΣΣΕ δεν πέρασε ποτέ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέχρι που η σημερινή διοίκηση του Υπ. Μεταφορών ανακοίνωσε επισήμως στους εκπροσώπους των εργαζομένων την άμεση εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όπως αυτές είναι υπογεγραμμένες με την συγκατάθεση του Πρωθυπουργού, του Υπουργείου Μεταφορών και του γενικού λογιστηρίου του κράτους.




The End

citybusdrivers